Přihlásit

Očkují se lišky. Na vakcíny nesahat (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Mají velikost zhruba čtyřikrát osm centimetrů a zapáchají po rybině. Ta přiláká lišky, které do umělohmotné tobolky kousnou, tím si poraní tlamu a vakcína se jim dostane do krve. Tobolka je šedá, protože je obalená v rybí moučce, která lišky jako návnada přiláká," řekl Radek Axman z Krajské veterinární správy v Pardubicích.
Letadla roznesla hlavně na území Orlickoústecka více než třicet tisíc tobolek.
"Přesně jsme rozházeli 31 500 tobolek. Vycházeli jsme přitom z vědeckých výpočtů tak, abychom zajistili očkování u většinové populace lišek," řekl Axman.
Veterináři očkují v Pardubickém kraji zejména na Orlickoústecku.
"Na slovensko-polsko-české hranici jsou totiž zaznamenané poslední případy zvířat, které byly nakažené vzteklinou," uvedl Axman.
Letos se na území Pardubického kraje očkuje naposledy.
"Pokud se žádný případ vztekliny nenajde, tak letos velké očkovací akce probíhají naposledy. Vzteklina už se totiž u zvířat neobjevuje," řekl Axman.
Vzteklina je infekční virové onemocnění zpravidla končící smrtí. Zdrojem vztekliny je nemocné zvíře, které nemusí této chorobě podlehnout. Virus vztekliny se nachází ve slinných žlázách vzteklých zvířat. K přenosu viru dochází pokousáním člověka infikovaným zvířetem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.