Přihlásit

Při zkouškách loveckých psů neuspěl pouze jeden (Týdeník Domažlicko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Startovní pole čítalo šest zlatých retrieverů, tři německé křepeláky a po jednom psu plemene flat coated retriever, anglický špringršpaněl, welššpringršpaněl a jezevčík drsnosrstý - standard," uvedl Deníku jednatel ČMMJ Domažlice Petr Kopf s tím, že zkoušky probíhaly za velice chladného, ale slunečného počasí.
"Počasí vyhovovalo psům, ale prověřilo připravenost vůdců na toto počasí. Po sečtení výsledků skončila mezi slídiči na prvním místě v I. ceně fena plemene welššpringršpaněl Helga Jifex z České Břízy s vůdcem Jindřichem Fenclem," říká Kopf.
Na druhém místě v II. ceně skončili anglický špringršpaněl Icarr Dianin kámen se Šárkou Zádrapovou z Valašských Klobouků a na třetím místě ve II. ceně německý křepelák Athena od Srnčí paseky Libora Kurfiřta z Písku.
"Z retrieverů byl nejlepší United the Best Baron Radky Humlové ze Zbiroha, na druhém místě byl opět zlatý retriever Uran the Best Baron Veroniky Staré z obce Veliký Brázdim. Na třetím místě skončil další pes zmíněného plemene, a to Tell Me the Best Baron Aleny Šaškové ze Starého Plzence, přičemž všichni tři v I. ceně," rekapituluje další výsledky Kopf.
Všestranné zkoušky jsou nejvyšším typem zkoušek z loveckého výkonu. "Psi, kteří je úspěšně absolvují, jsou takzvaně univerzální, v plemenné knize označeni ´U´, což je kvalifikuje jako lovecky upotřebitelné k dohledávání a přinášení drobné zvěře a dohledávání zvěře spárkaté," vysvětluje jednatel myslivců s tím, že v Caparticích neuspěl u zkoušek pouze jediný pes.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.