Přihlásit

Má hlídat myslivce, loví bez povolení (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na ústeckém magistrátu má úředník Petr Šebek (ČSSD) na starosti ochranu přírody a dohlíží na to, aby myslivci neporušovali zákony. Sám však vzal pušku a bez povolení zastřelil daňka.
Normálně by ho čekala pokuta nebo zákaz lovu. Trestu se však vyhne - jeho spis ležel na úřadě tak dlouho, až byl případ promlčen.
Myslivci včetně Šebka si chtěli loni 15. října zastřílet u Podsedic nedaleko Lovosic. K lovu daňka potřebovali povolení. Žádali o ně. Ale lovosický odbor životního prostředí jim ho nedal. Šebek přesto lovil. A nejen to, ještě se lebkou mrtvého zvířete chlubil na přehlídce trofejí.
Vše vyšlo najevo letos v dubnu, když myslivci poslali na úřad výkaz o hospodaření v honitbě. Ve výčtu ulovené zvěře byl i Šebkův daněk.
Lovosický odbor proto v červnu zahájil se střelcem správní řízení. "Hrozila mu pokuta v desítkách tisíc korun. Nebo až na dva roky odebrání loveckého lístku, což by znamenalo, že by mu policie na tuto dobu vzala i zbrojní průkaz," řekl úředník tohoto odboru Jan Scháno, jenž případ řešil.
Lovosičtí úředníci nechtěli o případu rozhodnout sami (i kvůli předchozím sporům se Šebkem), a proto se obrátili o pomoc na krajský úřad. Tady případ ležel až do včerejška, kdy putoval s překvapivým vysvětlením do Lovosic.
"Vrátili nám ho s tím, že podle nich věc není složitá a my máme rozhodnout sami," řekl Scháno. A výsledek?
Šebek je nevinný. Lovosičtí úředníci už nemohou dělat nic jiného než správní řízení zastavit. Dnes totiž uplyne roční lhůta, kdy musí padnout pravomocné rozhodnutí, jinak je případ promlčen. A během jediného dne nelze stihnout rozhodnout, počkat na odvolání a vynést pravomocný verdikt.
Šebek je členem Okresního výkonného výboru ČSSD v Litoměřicích. Jeho kolegové z partaje vládnou kraji i krajskému úřadu.
"To nemá v žádném případě vliv na rozhodování krajského úřadu," ujišťuje mluvčí Magdalena Hanáčková. A přidala i vysvětlení, proč kraj případ vrátil: prý "nenastaly důvody pro převzetí věci a případ byl v zákonné lhůtě, která činí 60 dnů, vrácen". Vypracovat důvody, proč "nepřevzít věc", tak trvalo dva měsíce.
Není to poprvé, kdy kraj ovlivňoval řízení nižších úřadů. V červnu odebral trmickému stavebnímu úřadu případ vlivného člena ODS Patrika Oulického, který v Českém středohoří postavil část svého sídla načerno. Trmičtí úředníci měli těsně před rozhodnutím o jeho zbourání. Krajský úřad spis poslal na ústecký magistrát, který tento týden řízení zastavil kvůli údajným nesrovnalostem v územním plánu.
Šebek si stojí za svým: úřední vyjádření k odstřelu prý nemusí respektovat. "Mohu střílet daňčí zvěř samčího pohlaví do dvou let," řekl včera. "To by byla anarchie. Myslivec porušil zákon," reagoval Adolf Rolínek, jednatel myslivecké jednoty v Litoměřicích.

 

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.