Přihlásit

Zima netrápí jenom silničáře (Kroměřížský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Polámané stromy, nehody, sníh a hlavně pořádné chladno: Česko doslova ze dne na den ochromila zima.
Kroměřížsko sice kalamitnímu stavu čelit nemuselo, přesto i tady počasí nadělalo paseku: například myslivcům. V noci ze středy na čtvrtek totiž napadlo v Hostýnských vrších patnáct až dvacet centimetrů sněhu.
"Zkomplikovalo to život nám i zvěři. My se dostáváme jen obtížně ke krmelcům, abychom je doplnili. Na cestách jsou spadané větve a mnohdy i celé stromy, které se nestihly včas zbavit listí, takže se pod náporem sněhu zlomily," postěžoval si myslivec z Hostýnských vrchů František Durďák.
Zvěř se podle něj musí zase brodit sněhem ke krmelcům, což ji výrazně oslabuje.
"Co se ale týče přikrmování, v tomto směru nás zima nezaskočila. Pustili jsme se do něj už koncem září," upozornil Durďák.
Menším problémům museli čelit také zemědělci ve výše položených oblastech na Kroměřížsku. Škody však podle předsedy Agrární komory Kroměříž Jana Haška budou jen minimální.
"Někde možná nestihli sklidit všechny plodiny, nic dramatického to ale není," zhodnotil Hašek.
Ochlazení a deštivé počasí jim prý spíše přišlo vhod. "Na většině území Kroměřížska jsme sníh neviděli, zato tu napršelo zhruba pětadvacet milimetrů, což je dobře. Nedávné sucho nás totiž hodně potrápilo, plodiny se sely špatně. Zem byla na troud," vysvětlil Hašek.
Nad prudkou změnou počasí se radují také včelaři a zahrádkáři: díky připravenosti jim totiž žádné potíže nezpůsobila. "Veškerou úrodu jsme sklidili včas. Zima je pro nás spíše přínosem, hlavně ale déšť," potvrdil Jiří Pecháček z chvalčovských zahrádkářů.
A obdobně hovoří i Michal Říha, který v Pravčicích provozuje včelí farmu. "Včely už zimu takříkajíc cítily v kostech, takže se včas schovaly," řekl s úsměvem Říha.
Jediné komplikace prý mají s léčením hmyzu. "To se provádí do devíti stupňů, ale naštěstí můžeme použít i jinou techniku," uzavřel provozovatel včelí farmy.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.