Přihlásit

Řidiči, dávejte pozor, po cestách pobíhají lišky (Opavský a hlučínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přemnožené prý nejsou. Přesto je teď lidé často nalézají mrtvé v příkopech u cest. Řeč je o liškách, které svým přebíháním přes silnici často ohrožují bezpečnost řidičů. Samy pak po střetu s autem zbytečně umírají v silničních příkopech. Především lidé, kteří projíždějí vesnicemi, by si měli dávat velký pozor. Hlavně pak v úsecích, které obklopuje les.
"Šla jsem do Melče na autobus. Už zdálky jsem si všimla, že v příkopu leží mrtvé zvíře. Nejdříve jsem si myslela, že jde o psa. Když jsem přišla blíž, zjistila jsem, že je to liška. Když už někdo zvíře srazí, nechápu, proč jej alespoň neodklidí. Nechat ho ležet u cesty je podle mě nehumánní," řekla redakci sedmadvacetiletá žena, která si nepřála zveřejnit své jméno.
Stejnou zkušenost má za sebou i redakce. Stačilo vyjet z města směrem na Vítkov. U cesty v Březové ležela liška. Podle vzhledu mrtvá sotva pár hodin. Naskýtá se otázka, jak se tedy zachovat v případě, že řidič srazí lišku či jiné zvíře. "Srážky s jakoukoli lesní zvěří by měly být nahlášené. Zraněná zvěř by měla být dohledána a mrtvá odevzdána příslušné myslivecké organizaci," vysvětlil tiskový mluvčí opavské policie René Černohorský. Přestože jsou mrtvé lišky u cest nyní čím dál častějším jevem, přemnožené podle opavských úředníků nejsou. "Žádné informace o přemnožených liškách nemáme," uvedl Enrico Gombala z oddělení ochrany přírody a krajiny opavského magistrátu. Podobná slova pak zazněla i z úst jednatele Okresního mysliveckého spolku Opava Jana Jílka. "Někde je lišek víc, někde míň. Přemnožené ale nejsou," podotkl.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.