Přihlásit

V lese prý vyjí vlci (Horizont)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zmiňují se o tom přírodovědci. Beskydy jsou totiž jedním z mála míst, kde se vlci po osmdesátileté přestávce vyskytují. V období jelení říje učí rodiče vlčata lovit, a ty se u toho hlasitě projevují. Vytí vlků je intenzivnější než u psů. Na Slovensku je vlčí populace mnohem větší, u nás se počítá z přibližně patnácti až dvaceti kusy.
Vlci byli pozorováni podél česko-slovenské hranice směrem k Jablunkovskému průsmyku, na Visalajích, Bílém Kříži, na Travném a Javornickém hřebenu. Myslivec Ladislav Šimíček z Nýdecka však o možnosti zaposlouchat se vlčího vytí pochybuje. "Jsem v lese velmi často i v noci a nikdy jsem nic neslyšel, i když se lidé zmiňují, že poblíž polských hranic takové zvuky zaznamenali," říká. Chovatelé ovcí vlky moc rádi nevidí, na rozdíl od myslivců. Nejlepší trofeje se totiž nacházejí v lesích, kde se vyskytuje vlk. "Dělá selekci a zlikviduje slabé a nemocné kusy. Na Slovensku třeba řádí prasečí mor, ale jen v místech, kde nežijí vlci. Postižené kusy nestačí skupině, vlci je odloví a choroba se nešíří dál. Šelmy zajišťují navíc přirozenou obnovu lesa. Udržují rovnováhu ve stavů spárkaté zvěře a není pak nutné natírat stromky proti okusům," uvedl Michal Bojda z Hnutí Duha, který se věnuje monitoringu šelem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.