Přihlásit

Svatohubertská mše: oslava patrona lovců (Krnovské noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Letošní svatohubertská mše v sobotu 17. října zaplnila poutní kostel Panny Marie Sedmibolestné příznivci myslivosti nejen z Krnovska, ale i z Opavska, Bruntálska, Jesenicka i z Polska. Chtěli si společně připomenout dávné zvyky a tradice a vzdát hold svému patronovi. Od obvyklých poutních bohoslužeb se ta svatohubertská liší už zahajovacím ceremoniálem. V chrámu hned vedle svatostánku totiž měl čestné místo zastřelený muflon, protože svatohubertský kult je spjat hlavně s uctíváním lovné zvěře. V úvodu mše muflona do čela k oltáři slavnostně přinesli myslivci na nosítkách nazdobených chvojím. Namísto obvyklých varhan se chrámem rozléhal zvuk lesních rohů a fanfáry mysliveckých trubačů.
"Od roku 2006, kdy jsme svatohubertskou mši na Cvilíně organizovali poprvé, se její popularita stále zvyšuje. Je to příležitost setkat se s kolegy z jiných regionů i z Polska," uvedl za organizátory Josef Chrastecký. Legenda vypráví o vidění svatého Huberta, který žil v letech 655 až 727. Prý se mu zjevil jelen s křížem mezi parohy a vyzval ho, aby začal hledat Boha. K nám bylo uctívání svatého Huberta přeneseno v 17. století hrabětem Františkem Antonínem Šporkem. V některých zemích jsou svatohubertské mši přítomni kromě lovců a myslivců v uniformách také jejich psi, kterým kněz uděluje požehnání jako ochranu proti vzteklině.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.