Přihlásit

ANO národnímu parku Křivoklátsko (Rakovnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přednášející mimo jiné uvedl, že by se jednalo o první vnitrostátní národní park. CHKO by tvořila jeho vnější hranici. Na jeho území bylo po dvacetiletém výzkumu nalezeno 1800 druhů rostlin, z nichž se některé nevyskytují nikde mimo jeho území. V okolí Karlovy vsi je po Brdech největší komplex lesa v Evropě. V současné době přemnožená spárkatá zvěř ničí vzácné biotopy (mezi nimi i vysazené druhy - daněk, muflon, jelen sika). Chybí přirození predátoři - rys, medvěd a vlk (predátor je živočich živící se dravým způsobem, šelma - pozn. autora). Byli vyhubeni před 250 lety.
Na besedě padla řada dotazů.
Dotaz: Bude vyhlášení národního parku přínos nebo minus pro obce na jeho území?
Odpověď: Vyhlášení národního parku bude velké plus pro ekonomiku obcí přímo v parku i v jeho okolí. Podle zkušeností z národních parků v Evropě se zvýší prestiž obcí, příjem obyvatel a počet pracovních míst.
Dotaz: A co volný vstup do lesa pro obyvatele obcí na jeho území?
Odpověď: V prvních zónách národního parku budou lidé chodit po vyznačených stezkách. Ale obyvatelé obcí na jeho území budou mít volný přístup do lesa (sběr borůvek, hub, palivové dříví).
Dotaz: Jak bude zabezpečena ochrana národního parku?
Odpověď: Počítá se s dvanácti strážci, kteří budou mít stejnou pravomoc, jako policie.
Nikdo z přítomných se proti národnímu parku nevyslovil. Naopak. Spolupráci nabídl Okrašlovací spolek Muzea T. G. M. a SZeŠ Rakovník.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.