Přihlásit

Krajský úřad uzavřel kauzu zabitého srnce (Opavský a hlučínský region)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zvíře se letos v květnu zaběhlo do areálu tamní základní školy a po odchytu bylo místo znovuvypuštění do přírody myslivcem zabito a odneseno. Členové sdružení kontaktovali proto příslušné organizace s dotazem na správnost jednání myslivců. Krajský úřad vycházel ze zaslaných materiálů odboru životního prostředí opavského magistrátu, který vydal povolení k odlovu srnce v nehonebním prostoru až zpětně. Podle sdělení asistující městské policie byl srnec jen vystrašený a dezorientovaný, podle zasahujícího myslivce byl poraněný, a proto usmrcený tzv. zárazem.
Krajský úřad vyslovil v rozhodnutí pochybnost o tom, že rozhodnutí o odlovu srnce bylo vydáno zcela v souladu s právními předpisy, ale přezkumné řízení nezahájil. Jednání zasahujícího myslivce dal do souladu s mysliveckou praxí. Podle zákona o myslivosti může být lov na nehonebních pozemcích v některých případech vlastníkem povolen i mimo stanovenou lovnou sezonu. Orgán státní správy tím pověří uživatele honitby, kterému také ulovená zvěř patří. Dotčené myslivecké sdružení však o zmíněném odlovu vůbec informováno nebylo a srnec mu nebyl předán. Důvod není těžké si domyslet, ale to už je zcela jiná záležitost.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.