Přihlásit

Solární elektrárnu v Šebrově zamítli (Blanenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bouřlivé debaty a hádky. Tak to v posledních týdnech vypadalo v Šebrově-Kateřině, kde jsou někteří lidé proti stavbě solární elektrárny. Ti nakonec vyhráli, elektrárna se v obci stavět nebude. Podobný boj se v těchto dnech odehrává i v Olomučanech.
V Šebrově-Kateřině kvůli elektrárně vzniklo i občanské sdružení. "Uspořádali jsme podpisovou akci, na podpisový arch se vyjádřilo čtyři sta devadesát pět lidí. Z toho pro elektrárnu bylo dvacet čtyři a proti čtyři sta sedmdesát jedna," sdělil Luděk Rychtar z Občanského sdružení Šebrov- Kateřina. Odpůrcům elektrárny vadilo hlavně to, že by solární panely znehodnotily krajinu. Ze svého vítězství mají radost. "Bylo to překvapení, protože zastupitelé elektrárnu hodně podporovali. Minulý týden ale po skoro dvouhodinové bouřlivé debatě nakonec čtyři zastupitelé proti třem hlasovali proti pokračování zadání změny územního plánu. Elektrárna tedy v naší obci nebude," řekl Rychtar.
Rozhodnutí šebrovského zastupitelstva se nelíbí zástupci firmy Papeno, která chtěla elektrárnu vybudovat, Jaroslavu Rektorovi. "Myslím, že není správné, že se zastupitelé nejdříve rozhodnou pro výstavbu a pak to zhatí. Po konzultaci s právním oddělením budeme zvažovat podání žaloby a trestního oznámení," sdělil Rektor.
Starosta Šebrova Jiří Nechvíle se domnívá, že investor nemá obec za co žalovat. "Vše bylo pouze v počáteční fázi," uvedl Nechvíle. Ten hlasoval proti pokračování přípravy stavby elektrárny a vedle mínění většiny lidí z obce jeho názor ovlivnilo i nevěrohodné jednání investora. "Několikrát, a to i těsně před jednáním, které bylo minulý týden, se měnila rozloha elektrárny," řekl starosta. Nakonec se měla elektrárna rozkládat na ploše deseti hektarů.
Také v Olomučanech se nyní vedou spory kvůli fotovoltaické elektrárně, která by tam měla zabírat plochu kolem dvaceti hektarů. Pro její stavbu se olomučanští zastupitelé vyslovili v září. Odpůrci elektrárny už vydali informační leták, který roznesli do každého domu. "Hlavně jsme chtěli občany informovat, protože o záměru výstavby elektrárny skoro nikdo nevěděl," sdělil Michal Mahr, předseda místního mysliveckého sdružení. V obci také vznikl Přípravný výbor, který chce vyvolat o stavbě solární elektrárny referendum. "Myslíme si, že o takto velikém projektu, který podstatným způsobem ovlivní celou obec, by měli rozhodnout všichni občané," řekl Mahr, který je členem výboru.
Podle něj výbor netvoří jen myslivci. "Většina lidí si myslí, že si to myslivecké sdružení dělá pro sebe, aby neztratilo honitbu. Ale to není pravda. Jednou z podmínek ke schválení elektrárny totiž je, že myslivcům bude ztracená honitba nahrazena. Neděláme to tedy kvůli honitbě, ale pro přírodu a zachování krásné krajiny Olomučan," sdělil Mahr. Podporu lidí pro vypsání referenda už podle Mahra Přípravný výbor má.
"Sesbírali jsme přes tři sta podpisů voličů, což je více než třicet procent, jak ukládá zákon. Nyní obec rozhodne, zda referendum vypíše," upřesnil Mahr. Kromě podpisového archu doručili odpůrci na obec i stížnost. "Víme o jistých pochybeních, ke kterým v průběhu jednání o elektrárně došlo, takže je chceme vysvětlit," dodal Mahr.
Aktivní jsou v Olomučanech nejen odpůrci elektrárny, ale i její příznivci. Poté, co vydali myslivci informační leták, napsali dopis všem lidem v obci i někteří zastupitelé. "Souhlasíme s výstavbou elektrárny a chtěli jsme lidem takto ukázat, co si myslíme," upřesnil místostarosta Olomučan Josef Smíšek.
Na Blanensku je v poslední době téma staveb fotovoltaických elektráren značně aktuální. Zhruba čtyřiadvacetihektarová elektrárna by měla vzniknout v Ráječku a solární panely budou nejspíše i v Cetkovicích. "Elektrárna by měla zabírat asi čtyři a půl hektaru na obecních pozemcích. Vytipovali jsme tuto lokalitu tak, aby na panely nebylo vidět. Nyní děláme změnu územního plánu a budeme si vybírat investora," uvedl starosta Cetkovic Petr Horák.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.