Přihlásit

Asociace se rozrůstá (Zemědělec)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jedná se tak již o čtyřicátý region v portfoliu Asociace soukromého zemědělství (ASZ). Za poslední rok a půl je to po Tachovsku a Krnovsku-Opavsku již třetí nová organizace. Třeba zmínit, že vsetínská asociace vznikla zcela na základě vlastní aktivity místních sedláků a bez přímého vlivu ASZ ČR. Jak uvedl předseda nového regionu Jan Zajíček, ambicí skupiny zakládajících sedláků je aktivní regionální činností postupně oslovit širší okruh soukromníků v okolí. Zároveň rozvedl důvody jejich rozhodnutí. Jde o farmáře, kteří buď do současné doby nebyli nikde organizovaní, nebo byli v jiných organizacích, ve kterých postupem doby zjistili, že jejich cíle, zájmy a postoje vyplývající z podstaty rodinného hospodaření jsou principiálně odlišné od jiných typů zemědělských podniků. Zároveň představil strukturu podnikatelského zaměření místních členů. Tento valašský region je reprezentován velkým počtem menších soukromých zemědělců podnikajících na bázi rodinných farem. Jde o oblast s vysokým podílem zatravněné půdy, reprezentovaný chovem krav bez tržní produkce mléka, většina pozemků je v LFA. Kontakt na Jana Zajíčka je: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..
Jednání členů rady však samozřejmě nebylo pouze o nováčcích v ASZ. Nejdůležitějším bodem schůze bylo zhodnocení činnosti předsednictva a kanceláře za období od valné hromady a návrhy na další střednědobé úkoly.
Co se týká alokace finančních zdrojů resortu pro příští rok, přítomní delegáti se po diskusi shodli na plné podpoře stanoviska předsednictva prezentované v předchozích měsících, které vyzývalo k zásadním změnám v rozpočtu ministerstva zemědělství (MZe) s cílem zajistit maximální dorovnání top-up pro rok 2010. Lze stručně připomenout, že podstatou byly návrhy na úspory v resortu, snížení výdajů na funkční úkoly ministerstva, snížení počtu úředníků, zejména však snížení byrokracie a požadavků v cross compliance, přesuny prostředků z národních dotačních titulů na agropotravinářský komplex a na top-up. Výjimkou je pouze zachování rozpočtu na pozemkové úpravy a zdrojů na dotační tituly PGRLF.
Obšírně byla diskutována kritická situace na trzích. Hluboké propady cen u téměř všech základních komodit rada ASZ doporučuje řešit zejména snižováním nákladů, tlakem zemědělců na dodavatele vstupů, dále diverzifikací aktivit a snahou o zvyšování efektivity. Rozhodně ale nevidí řešení v nějakých nátlakových akcích, které pouze zhoršují obrázek zemědělců před veřejností.
V této souvislosti se také více objevovaly podněty na rozšíření činnosti asociace od dosavadního sledování podmínek dotačních titulů a připomínkování zákonů na větší orientaci na ekonomiku farem a vyhledávání možností na trh. Jak je stále více patrné, v budoucnu to nebude Evropa, kdo bude živit svět, a to díky své nákladné výrobě, byrokracii a přehnaným požadavkům, ale i odmítavému přístupu ke GMO a podobně.
Členové rady byli seznámeni s průběžnými výsledky jednání monitorovacích výborů jak pro cross compliance, tak zejména Programu rozvoje venkova. Podaná informace o stavu čerpání prostředků u většiny základních titulů Programu rozvoje venkova dávají na srozuměnou, že potenciální zájemci o další projekty by neměli již dlouho váhat, neboť v posledních kolech příjmu žádostí programovacího období 2012 - 2013 zřejmě nebude ve vyčleněném balíku peněz nazbyt.
U mladých začínajících zemědělců je ASZ velmi znepokojena situací, v níž se dnes nacházejí žadatelé, kteří v souladu s podmínkami a podnikatelským projektem koupili zemědělské pozemky od fyzických osob. Ze strany SZIF jsou však de facto všichni nyní vyzváni k vrácení dotace, neboť po kontrolách v praxi zemědělci hospodaří bez smluv na jiných než nakoupených pozemcích, a to z důvodu jejich takzvané nepřístupnosti do doby provedení pozemkových úprav v katastru. Je zcela skandální, že po dvaceti letech, v důsledku podcenění důležitosti pozemkových úprav předchozích vlád, musí drtivá většina zemědělců žít v provizoriu různých ústních dohod o náhradním užívání, o respektu k vlastníkům ani nemluvě.
Rada se také zabývala zprávou nové komoditní rady pro lesy a myslivost, která po celý letošní rok vyvíjela aktivní činnost. Členové rady potvrdili mandát v jejím dosavadním postupu v přípravě koncepce myslivosti a návrhu novelizace mysliveckého zákona a zejména ve strategii jeho prosazování. Zároveň udělili souhlas k jednání o přistoupení asociace do Unie mysliveckých organizací ČR za účelem společného postupu v reformování české myslivosti. Tato unie je dosud reprezentována Asociací profesionálních myslivců ČR, Řádem svatého Huberta, Safari Clubem International - Bohemia a Mezinárodním sdružením myslivců příhraničí.
Rada asociace přivítala tiskovou zprávu ministra o obnovení činnosti antibyrokratické komise a žádá, aby tato komise mohla působit za stejných podmínek a kompetencí jako dosud, zejména, aby v novém statutu byla zachována možnost přímého jednání s úředníky organizací státní správy v gesci Ministerstva zemědělství ČR. Tento požadavek k jednání s úředníky zůstal po jednání antibyrokratické komise dne 25. 11. v novém statutu komise zachován. Na první jednání antibyrokratické komise, které se plánuje na konec listopadu, již navrhla několik podnětů. Požadavkem delegátů bylo především sjednocení přístupu veterinářů a vypracování metodického výkladu k vyhlášce o přizpůsobení hygienických a veterinárních podmínek v některých provozech (vyhláška o prodeji ze dvora). Asociace požaduje další diskusi ke zjednodušení podmínek vlastního zpracování produkce a prodeje ze dvora.
Zmínit lze dále podnět členů rady ASZ k navázání trvalé užší spolupráce s dalšími nevládními organizacemi, zejména se Společností mladých agrárníků ČR.
Tato pravidelná jednání představitelů regionálních ASZ - tedy sedláků ze všech koutů republiky - se stala vždy velmi příjemným setkáním lidí podobně smýšlejících a se společnými hodnotami a zájmy. Zasedání jsou zpravidla dvoudenní, která mimo oficiálního schůzování již tradičně pokračují i společenskými, neformálními setkáními, která jsou impulzem pro rozvoj osobního přátelství a rozvoj specifické spolupráce mezi jednotlivými regiony ASZ. Uplynulé setkání členů rady ASZ pod Lysou horou v hotelu Malenovice bylo právě jedním z nich.

 

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.