Přihlásit

Chutná pocta sv. Hubertovi (MF plus)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Útulný restaurant s příznačným názvem Hubert, jehož interiér je doslova nabit loveckými trofejemi, mezi nimiž nechybí ani vycpaný medvěd (dar od jednoho rumunského nimroda), je znám svými specialitami v blízkých i vzdálenějších končinách.
Kvalitu kuchyně prověřily vyhlášené celebrity, letos se k nim přidaly i manželky ministrů zahraničních věcí EU. Těm restaurace při příležitosti březnového neformálního zasedání jejich manželů na zámku Hluboká přichystala oběd. Protokol předepisoval, že jeho doba nesmí překročit šedesát minut. A tak během hodiny dámy zkonzumovaly následující dobroty: po přípitku portským přišla na stůl zaječí paštika zdobená lesním ovocem, následovaly filety z daňčí svíčkové s houbovým soté a bramborovými Hlavní chod zapily Frankovkou ze Šlechtitelské stanice vinařské Velké Pavlovice, pozdní sběr 2003. Sladký závěr obstaraly lívanečky s borůvkami a šlehačkou, ovoce a káva. A protože podle patrona všech myslivců je pojmenován i sekt ze slovenské Seredě, mohly se pokochat jiskřivými bublinkami Hubertu de Lux.
Na to, aby si v této restauraci člověk přišel na své, nemusí být ani celebrita - stačí chuť a obsah průměrné české peněženky. Z denní nabídky je možné vybrat si například zvěřinovou paštiku s ananasem a brusinkami, hlubocký kaviár "Imperátor" z lososa, šneky po burgundsku, pečeného bažanta na žampionech s červeným zelím, daňčí plátky "Bedrník" na hříbkách a smetaně, jelení steak s brusinkovým máslem, kančí plec se šípkovou omáčkou, smažený kančí řízek s bramborovým salátem, nechybí ani palačinka se zmrzlinou, ovocem a šlehačkou.
KřepelkKa s tajemnými dolfy
Při naší návštěvě jsme nejdříve ochutnali zvěřinovou paštiku. Vždycky, když tohle jídlo jím, říkám si, kolik vynaloženého úsilí zmizí za pár minut v mlsné tlamičce. Ale stojí to za to.
Paštika byla skvělá a naladila nás k dalšímu chodu. Tím byla pečená křepelka nadívaná masovou fáší. Jak nám šéfkuchař pan Hála prozradil, použil na ni kančí bok (bez něj by byla náplň suchá), daňčí nebo jelení plecko, šunku, žampiony, půl vejce, máslo, červené víno, smetanu a samozřejmě koření. Orestoval šunku se žampiony, jemně semlel masa a směs spojil s ostatními ingrediencemi. Tím pak naplnil křepelku. Co však neprozradil, byla zajímavá příloha, kterou tvořily bramborové dolfy. Jejich recept je společným tajemstvím podniku. Krásně dozlatova upečená křepelka měla hned několik chutí - a ty dolfy byly skutečně neobvyklá příloha.
Dlouhodobé styky se šlechtitelskou stanicí ve Velkých Pavlovicích vytříbily vinný lístek, my jsme si vybrali víno ze "šlechtitelky" Frankovku z roku 2006. Samozřejmostí je čepovaný Budvar a další značky v lahvovém podání, reprezentativní je také škála nealko nápojů.
Obklopeni parožím a vycpanými zvířaty můžete pod patronací sv. Huberta strávit příjemné chvíle, o které se stará i přívětivý personál.
Jeho pozornost je kromě výtečné kuchyně další z účinných zbraní, jak svádět úspěšný souboj s konkurencí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.