Přihlásit

Recidivisté nově (Lidové noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlodějíčkům nastanou zlaté časy. Na pytláky budou myslivci a rybáři krátcí. I takové jsou novinové titulky připravující nás na situaci, která nastane po prvním lednu. Že rozsáhlá novela trestního zákoníku přinese přechodně víc práce soudcům a státním zástupcům, bylo očekávatelné. Že propouštění notorických přestupníků zákona, kterým se nebudou kumulovat nepravosti různého druhu, nepotěší veřejnost, se dalo čekat též.
Jenže justice se vydala jednoznačně správným směrem - odmítá vyrábět recidivisty z těch, kteří již jednou zhřešili a poté se dopustili dalšího protiprávního jednání, takříkajíc v jiném oboru. Například agresivní povaha se popere s policistou a skončí s podmínkou, po mnoha měsících třeba uteče bez placení z restaurace. Dnes se na takového přestupníka pohlíží jako na recidivistu, po novu ale nebudou přestupky různého druhu spojovány. Naopak, pokud porušuje zákon stejným způsobem, třeba opakovaně krade, bude nová úprava přísnější. Soudy a policie budou mít snad víc času na podstatnější zločiny. A pro ty, kteří mají strach z toho, že za dva týdny ulice ovládnou gangy beztrestných zlodějů, musíme dodat, že hranice pětitisícové škody pro trestný čin zůstává zachována (tedy kdo ukradne lepší kolo, skončí před soudem).
Nářky myslivců a rybářů lze chápat, protože v zápase s pytláky tahají za kratší konec, nicméně ani doposud nebyli v chytání těch vybavených a organizovaných úspěšní. A navíc se zhusta ukazuje, že pytlačí samotní myslivci (v cizím revíru). Nesmíme zapomínat, že žádná právní úprava nás před spolubližními neochrání.

 

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.