Přihlásit

Pes zvěř v lese nepronásledoval, myslivec podle kynologů pochybil (Jihlavské listy)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Martin Hanáček je aktivním členem Kynologického klubu Jihlava. Byl připravován se svým německým ovčákem Baxem Bona Bohemia na reprezentaci jihlavské kynologie na mnohé špičkové soutěže.
Pes ve věku dvou let složil vrcholovou zkoušku ZVV2 a pro příští sezonu se chystal zúročit kvalitní trénink na řadě sportovních akcí. Své vynikající pracovně povahové i exteriové vlastnosti by dále předával v chovu jako plemeník.
Bohužel Martina v dalekém Afgánistánu, kde momentálně slouží na misi Armády ČR, zastihla zdrcující zpráva. Čtyřnohého přítele mu kousek od jeho bydliště zákeřně odpravil tzv. myslivec František Med ze Stříteže u Jihlavy.
Při procházce s Martinovou maminkou byl z dvaceti metrů zastřelen celkem dvěma výstřely, vedenými z boku zákeřně z úkrytu. Pes služebního plemene nepronásledoval zvěř a navíc byl v bezprostředním dosahu psovoda.
Paní Hanáčková, která byla se psem na procházce, nedostala šanci si výborně ovladatelného psa přivolat a byla sama ohrožena střelnou zbraní. Nimrod na svoji obranu používá účelové lži, že pes jej napadl, což prokazatelně vylučuje pitva psa a provedená rekonstrukce celé události.
Moderní sportovní kynologie dává důraz na povahově vyrovnané jedince, procházející řadou přísných prověrek povahy, ovladatelnosti a zdravotního stavu. Vše s cílem předávat tyto vlastnosti, nezbytné pro psa pohybujícího se v civilizované společnosti, dále na potomstvo. Nejdůležitější je sociální chování a dokonalá ovladatelnost psa.
Jsme přesvědčeni, že se jednalo o selhání jedince, jehož jednání řada rozumně uvažujících myslivců odsuzuje. Bohužel v některých lidech přetrvávají tradice mysliveckého cechu ustrnulé v době arcivévody Ferdinanda a jeho sbírek na Konopišti.
Péče o pár druhů tzv. lovné zvěře bez ohledu na vhodnost a početní zastoupení v dané krajině láká k pocitu některých jedinců, že vše ostatní, co se vyskytne v jejich dosahu, je nežádoucí škodná.
Každý, kdo má u sebe zbraň, nese na svých bedrech obrovskou zodpovědnost za čin, který již nikdy nebude moci vzít zpět. Domníváme se, že zásady pro použití zbraně jsou navíc stále velmi benevolentní a v přímém kontrastu například s předpisy závaznými pro ozbrojené složky.
V našem konkrétním případě snad vše objektivně vyšetří policie a následně spravedlivě rozhodne případný soud. V dalších případech nám nezbývá nic jiného než věřit, že vždy zvítězí zodpovědnost a zdravý rozum. Je čas honů, a tak doufejme, že nejenom naši čtyřnozí miláčci, ale i my a naše děti přežijeme naše procházky přírodou bez úhony. Hodně štěstí při procházkách v údolí řeky Jihlavy, okolí Staré plovárny a spoustě dalších míst, kde se střílí snad jen po kachnách, zajících a bažantech.
Ing. Tomáš Rychetský, jednatel klubu
Jaromír Anderle, předseda klubu a okresní poradce chovu pro plemeno německý ovčák

 

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.