Přihlásit

Strážníci zachránili srnku albína (Ústecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mluvčí městské policie Jitka Koutná k případu uvedla, že na druhý svátek vánoční obdrželo operační středisko od občana, který procházel okolo hřbitova, oznámení, že potulný pes u krásnobřezenského hřbitova honí kozu.
"Na místo byl vyslán policejní psovod k odchytu agresivního psa a hlídka strážníků z neštěmické základny. Strážníci na místě zjistili, že se nejedná o kozu, ale vzácnou bílou srnku, která se schovávala před psem v mlází. Po příjezdu hlídky pes utekl. Strážníci srnku vyprostili a odvezli ji k veterináři," řekla Jitka Koutná.
Podle slov mluvčí zoo Věry Vrabcové se jednalo o mládě srnky, albína, které bylo do zahrady přivezeno v silně vyčerpaném stavu.
"Naštěstí nebylo poranění závažné, takže srnce byla kromě zastříkání rány aplikována antibiotika a byla umístěna v klidném boxu," uvedla Vrabcová.
Zpočátku to vypadalo, že srnka nemá přirozenou ostražitost před lidmi, ale bylo to pravděpodobně způsobeno pouze vyčerpáním, protože již po třech dnech se vzpamatovala a projevuje se jako plaché zvíře, které je z přítomnosti lidí velice nervózní.
Protože ústecká zoo tento druh nechová, po dohodě se zahradou Děčín bylo rozhodnuto umístit ji v jejich expozici zaměřené na faunu Českosaského Švýcarska.
Společnost bílé srnce dělají dvě další srny, ovšem klasického zbarvení. "Ještě je hodně plachá, ale už alespoň při krmení neutíká na druhý konec výběhu. S adaptací jí hodně pomáhají dvě srnky, které byly odchovány uměle, tedy na flašce," řekla ošetřovatelka Radka Krejčová. Dodala, že od Silvestra se zdravotní stav albínky výrazně zlepšil. "Učí se od našich srnek, tak věřím, že časem ztratí přirozenou plachost," podotkla Krejčová.
Podle ošetřovatelky je zázrak, že srnka ve volné přírodě přežila. Na jaře jí bude už jeden rok. "Musela mít velmi pečlivou matku, která se o ni starala," dodala Krejčová.
Albinismus u tohoto druhu je neobvyklý, zvířata mají problémy s životem v přírodě nejen kvůli svému nápadnému zbarvení, ale zejména kvůli nedostatku pigmentu v očích, což způsobuje poruchy vidění a světloplachost.
Podle myslivců se traduje pověst, že ten, kdo střelí bílou srnu, do roka zemře.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.