Přihlásit

Prašivou lišku našli u Bobrové (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivci ze Žďárska zaznamenali další případ výskytu svrabu neboli prašiviny lišek. Tentokrát bylo nakažené zvíře objeveno 26. prosince v noře poblíž Bobrové na Novoměstsku. Tamní myslivci proto upozorňují obyvatele vsi, aby při venčení svých psů v okolí obce omezili. Svrabem totiž mohou snadno onemocnět právě tito domácí mazlíčci, a od nich pak nákaza může přejít i na člověka.
"Vstup do nory, v níž se nakažená liška nacházela, označil při honu lovecký pes. Později jsme odtud vykopali lišku, která evidentně prašivinou trpěla - měla zcela olysalý ocas," popsal Zdeněk Smažil, předseda Mysliveckého sdružení Bobrová. Nemocné zvíře bylo navíc nalezeno poměrně blízko vesnice, asi dvě stě až tři sta metrů od posledních domů, a to ve směru k obci Mirošov.

Omezení venčení
Se svrabem se myslivci v Bobrové nesetkali již mnoho let. "Myslím, že naposledy snad někdy před patnácti lety. Jinak s touto chorobou problémy nemíváme," uvedl Zdeněk Smažil. Rozhlasem proto byli Bobrovští na nález infikované lišky upozorněni a v jejich vlastním zájmu by vycházky se svými psy měli minimalizovat. Stačí totiž, aby pes místo, kde se liška svojí svědící kůží třela například o strom, očichal, a může si parazita - zákožku svrabovou, odnéstdomůtaké.
Výskyt prašiviny evidují i žďárští myslivci, a to přímo v Černém lese při okraji města. "Jednu lišku jsme zastřelili již v listopadu mezi Žďárem a Stržanovem, od té doby bohužel žádnou," sdělil Oldřich Sedlář, jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou. Leden a únor jsou navíc pro přenos nemoci rizikovými měsíci. "V tomto období totiž dochází ke kaňkování, tedy páření lišek. Při styku si zvířata mohou parazity předávat a nemoc se pak rozšiřuje," dodal Sedlář.
Jak bobrovští, tak i žďárští myslivci se na kontrolu lokalit, kde byly prašivé lišky nalezeny či jenom spatřeny, zaměřují. "Liška je škodná zvěř. Pokud tedy na nějaký kus narazíme, zvláště pak nakažený, čeká ho odstřel," podotkl Zdeněk Smažil.

***
Co je prašivina?
Prašivinu lišek neboli svrab způsobuje zákožka svrabová, což je parazit přenosný i na člověka. U lišek se napadení zákožkou, jež se zavrtává pod kůži a živí se tkáňovým mokem, projevuje řídnutím srsti a celkovým oslabením organismu. V oblasti, kde se infikované lišky nacházejí, by lidé měli zamezit hlavně kontaktu svých psů s nemocnými zvířaty.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.