Přihlásit

Vlčí hlídky sledují šelmy - i pytláky (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Za informace vedoucí k jejich dopadení slíbilo Hnutí Duha odměnu 100 tisíc korun.
Smyslem vlčích hlídek je stálý monitoring území, na kterém se velké šelmy i pytláci vyskytují. Pohyb šelem hlídky zjišťují podle pobytových znaků.
Dobrovolníci měří stopy vlků, rysů a medvědů, pořizují jejich sádrové odlitky, kvůli výzkumu sbírají trus nebo srst šelem. Pobytem v terénu navíc odrazují lovce od střelby na chráněné šelmy a zjišťují pokusy o pytláctví. Podle Miroslava Kutala z Hnuti Duha Olomouc jsou vlčí hlídky v terénu i několikrát týdně. "Monitoring velkých šelem probíhá až do jara, přes léta pak členové hlídek chodí do terénu individuálně," popsal s tím, že současného mapování výskytu vlků, medvědů a rysů v Beskydech se účastní asi stovka dobrovolníků.
"Každý týden je několik akcí v různých částech Beskyd. Ti, co jsou místní, vyrážejí ven kdykoliv." Přítomnost vlčích hlídek v horách využívají i pracovníci Chráněné krajinné oblasti Beskydy. "Spolupracujeme s nimi především metodicky a vzájemně si poskytujeme informace," vysvětlil František Jaskula, vedoucí Správy CHKO Beskydy s tím, že správa také využívá výsledků monitoringu hlídek při své práci.
"Třeba při sčítání šelem, které se provádí v únoru."
Úkolem vlčích hlídek je i odstrašovat pytláky. "Možná se i díky nim pytláctví omezilo," naznačil Kutal. Upozornil ale na fakt, že o pytlácích se ochranáři dozvídají i se zpožděním několika let.
"Poslední zaznamenaný případ je z roku 2002, kdy byla v oblasti Krásné na Frýdecko-Místecku nalezena zabitá samice rysa," vzpomínal.
V dubnu loňského roku pak našel náhodný chodec na břehu řeky Ostravice u mostu mezi obcemi Frýdlant nad Ostravicí a Pržno pytel se zbytky medvědího těla. Vše nasvědčovalo tomu, že medvěd byl upytlačen jinde, než byly nalezeny jeho zbytky. Policie už případ odložila. I kvůli upytlačenému medvědovi vypsalo Hnutí Duha odměnu. "Výzva trvá stále. Občas se k nám nějaká informace o pytláctví dostane, nikdo ale není ochoten svědčit," povzdychl si Kutal.
Podle předběžných odhadů se v současnosti na česko-slovenském pomezí může pohybovat asi jedna vlčí smečka, pět medvědů a 15 rysů.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.