Přihlásit

Obora Radějov: další ano výměně pozemků (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ministr zemědělství Jakub Šebesta podepsal směnu pozemků v radějovské oboře mezi Lesy České republiky a současným nájemcem obory Leošem Novotným. Tomu tak k získání obory, ve které teď chová daňky, chybí pouze souhlas Lesů České republiky.
"Ministerstvo zemědělství odsouhlasilo směnu pozemků mezi Lesy České republiky a rodinou Novotných a odeslalo své stanovisko Lesům České republiky," potvrdil mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček. Podle něj je však budoucí směna, o které rozhodnou až Lesy České republiky, podmíněna splněním několika podmínek.
"Budoucí vlastník je povinen koupit také majetek související s oborou Radějov, například stavby, oplocení, zvěř. Dále musí v případě prodeje pozemků v oboře tyto pozemky nabídnout nejprve Lesům České republiky a také musí zajistit veřejný přístup do obory," doplnil Vorlíček.
Směna pozemků mezi Novotným a Lesy ČR je už několik let natolik ožehavým tématem, že se jím už zabýval premiér republiky Jan Fischer, na stole ji má ombudsman a nedávno proti ní vystoupil také hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.
"Rozhodnutí pana ministra mne jako jihomoravského hejtmana i jako stínového ministra zemědělství velmi překvapilo a nerozumím mu," reagoval Hašek. "Postrádám aktuální koncepci Lesů České repuliky, včetně nakládání s majetkem. Žádám zveřejnění všech podkladů, které vedly k rozhodnutí ministra, aby byla veřejnost informována a udělala si obrázek o transparentnosti celého procesu," vzkázal hejtman.
Lesy České republiky však tvrdí, že ještě není rozhodnuto, jak směna dopadne. V současné době totiž čekají na oficiální informaci z ministerstva zemědělství.
"Rozhodnutí musíme dostat oficiální cestou s razítkem a teprve poté se musíme seznámit s tím, co v něm je," informoval mluvčí Lesů České republiky Zbyněk Boublík a doplnil, že přiměřený postup přijde až po podrobném prozkoumání názoru ministerstva zemědělství.
Zároveň však doplnil že je tento názor pro celou záležitost velice důležitý. "Proto jsme jim dokumentaci posílali, abychom slyšeli názor zakladatele, který má ze zákona povinnost vyjádřit se k věci," dodal Boublík.
Na podivnou směnu pozemků mezi Novotným a Lesy upozornili především starostové obcí Radějov a Strážnice, které ještě do nedávna do radějovské obory také patřily.
"Je smutné, že přes všechny aktivity, které jsme směrem k tomu, aby se směně zabránilo, provedli, nikdo nehleděl nalevo ani napravo," komentoval podporu směny ministrem zemědělství Šebestou strážnický starosta Risto Ljasovský. "Hlavní problém je v tom, že podle zprávy ombudsmana z nezávislého šetření obora vůbec neměla být. Tím pádem je rozhodnutí ministerstva zemědělství trochu postavené na hlavu. Minimálně by měli počkat do vyjasnění toho, jestli je po právní stránce vše v pořádku," uzavřel Ljasovský.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.