Přihlásit

Na mysliveckém plese ve Vraném zněla latina (Slánské listy)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Radostně zpívají: "Já jsem malý mysliveček, sotva flintu nesu." Ani na vtipnou mysliveckou latinu přitom nezapomínají.
Na plese MS Hubert Vtelno, před započetím tance, myslivecký organizátor upozornil: Vážení. Abyste se nepoprali, chci předeslat, že čistá leč je povolena. Přísně zapovězena je ale nátlačka, šoulačka a pytlačení! Shazování i nasazování paroží na sále je rovněž přísně zakázáno. S radostí jsme zaznamenali, že palné a chladné zbraně byly zanechány doma. Nakonec moc důležité upozornění! Lov zaječek, srnek a laní je povolen jen šikovnou mysliveckou lstí.
"Řekl to docela vtipně," na to poznamenal myslivec Josef Panc z Vraného, když jsme mu slova zarecitovali. "V přeneseném slova smyslu platila i na našem mysliveckém bále. Byl první ze tří, které se letos v městyse Vraný uskuteční. Pořadatelem byla Lovecká společnost Vraný. Byl velmi pěkně navštívený, hrála výborná hudba z Lovosic. Jako vždy ozdobou byla krása zdejších paní a dívek a velká zvěřinová tombola. Hlavní cenou byly dva divočáci, dále laň jelena evropského, jelen sika, dva kusy srnčího, patnáct zajíců, patnáct bažantů. A ještě desítky dalších cen." Josef Panc je nejen vášnivý myslivec, specialista na odstřel divočáků, ale je i hostinským v Kulturním domě Vraný, kde se všechny tancovačky konají. Dobře tedy ví, že po písni Já jsem malý mysliveček zazněla na sále vranského "kulturáku" i další známá Hóří. má panenko, když pěkný bál zde měli také místní hasiči. A v sobotu 6. března budou plesat sportovci, reprezentovaní hlavně zdejšími fotbalisty. Protože je Vraný městys veskrze fotbalový, očekává se značná návštěva. Nebude to ale zdaleka poslední příležitost pro vranské tancechtivé. Žhavit podrážky budou moci i 19. března při Josefské zábavě.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.