Přihlásit

Sokolí populaci ohrožují jiní predátoři i lidé (Liberecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Území je domovem mnoha vzácných a chráněných druhů. Patří mezi ně například čáp černý, slavík modráček tundrový nebo sokol stěhovavý. Právě posledně jmenovaný dravec je kriticky ohroženým druhem, ale do Krkonoš se již několik let pravidelně vrací. V celé republice hnízdí zhruba dvacet párů tohoto přísně chráněného ptáka.
"Víme, že na území hor v minulosti opakovaně došlo k zahnízdění sokola stěhovavého. Mláďata se však buď dospělosti nedožila, nebo je někdo ukradl," upozornil ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka.

Vykradači hnízd
Připomněl, že loni sokol vejce snesl, ale hnízdo zůstalo prázdné. S pomocí moderní techniky proto letos odborníci nepřetržitě monitorují sokola stěhovavého od příletu až po zahnízdění. Místa budou nepřetržitě ve dne i v noci hlídat i profesionální strážci a dobrovolníci.
"Monitoring ukončíme, až vylíhlá mláďata opustí hnízda. Doufáme, že se tento způsob ochrany osvědčí a mládě sokola zachráníme," dodal Hřebačka.
Kromě predátorů, jako je například výr velký, mohou být malí sokoli v nebezpečí i z hlediska obchodu. Někteří ziskuchtiví jedinci jsou totiž schopni hnízdo vykrást. Sokol je obchodován na černém trhu zhruba za patnáct tisíc korun.
Správa KRNAP se ptačímu světu vytrvale věnuje. Mnohé druhy jsou například vázány na les a jeho vývojová stadia. Proto ochránci s ohledem na hnízdní nároky těchto ptáků upravili plány hospodaření v krkonošských lesích.

Vítání zpěvu
"Například v době hnízdění čápa černého neprovádíme v okolí jeho hnízd těžbu dřeva, která by jej rušila. V lesích rovněž ve zvýšené míře ponecháváme staré a duté stromy, ve kterých hnízdí datel černý, sýc rousný či lejsek malý," upozornil Jan Hřebačka.
Kromě aktivit spojených s ochranou jednotlivých druhů se Správa KRNAP zaměřuje i na osvětu a vzdělávání. "Poslední dubnovou a první květnovou sobotu pořádáme tradiční vítání ptačího zpěvu. Za doprovodu ornitologa se účastníci zaposlouchávají do hlasů jednotlivých pěvců, pozorují a určují je.
Tato jarní vycházka za zpívajícími opeřenci je mezi lidmi velice oblíbená, což dokládá počet účastníků, který se opakovaně blíží jedné stovce. Letos se vítání ptačího zpěvu uskuteční 24. dubna a 1. května

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.