Přihlásit

Zvěř má sazebník (Jindřichohradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Od letošního roku v souvislosti s novelou trestního zákona se stalo pytláctví trestným činem od škody na zvěři přesahující pět tisíc korun. Pokud je hodnota upytlačené zvěře pod touto hodnotou, jedná se "pouze" o přestupek.
Přitom rozdíl v ceně srnčího kusu zpeněženého na maso a skutečné hodnotě může být mnohonásobný.
Proto policisté v těchto dnech dostali na stůl Sazebník minimálních hodnot neoprávněně ulovené zvěře podle druhu, pohlaví a věku, dle kterého je možné výši škody upytlačených kusů určovat.
"Zvěř je označována jako národní bohatství. Proto jsou určené minimální náklady na její vrácení do honitby. Tedy na nákup zvěře, transport a samotné vypuštění. Nebere se v potaz jen hodnota masa, která je podstatně nižší," vysvětluje vrchní komisař jindřichohradeckého územního odboru vnější služby Policie ČR Miroslav Dufek, který je zároveň vášnivým myslivcem. Pokračuje v tom smyslu, že k ceně v sazebníku je ještě v případě upytlačeného trofejního kusu nutné připočítat hodnotu trofeje.
"Například základní hodnota srnce je 13 900 korun, a pokud se jedná třeba o zlatou trofej, může cena stoupnout až o 40 tisíc korun," nastiňuje Dufek.
Je přesvědčený o tom, že pytláky by měly případně hrozící následky za prokázaný úmyslný trestný čin odradit. Zatím ale policisté ani myslivci podle jeho slov neměli možnost v praxi porovnat působení nového trestního zákona a posoudit, zda "změkčení" podmínek zvýšilo aktivity pytláků.
"Lovecká sezona začíná až 16. května a v tomto období loví také pytláci, neboť v současné době je maso zvěře znehodnoceno podávanými léčivy, březostí a tak dále," dodal.
Na závěr ještě poznamenal, že se policisté na Jindřichohradecku budou proškolovat na pověřených úřadech o povinnostech myslivců po ulovení zvěře, aby věděli, že musí být opatřená plombou a podobně. Cílem je, aby policisté při kontrolách třeba vozidel věděli, co všechno má ulovená zvěř mít.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.