Přihlásit

Pytláci se na zvěři dopouštějí zrůdností (Havlíčkobrodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V době od začátku dubna do nedělní noci ulovil neznámý pachatel na blíže nezjištěném místě srnce starého tři až pět let. Pachatel - pytlák si ponechal maso. Hlavu, kůži a vnitřnosti srnce nalezl náhodný chodec v katastru Polné na cestě v lokalitě u židovského hřbitova. Pachatel způsobil škodu přibližně třináct tisíc korun.
Vypovídá o tom policejní zpráva jako o posledním případu, který se udál. Pytláctví je noční můrou myslivců a stává se čím dál větším problémem. Podle předsedy Mysliveckého sdružení Březina Miloše Vomely je zvěř po zimě v problematických podmínkách, je zesláblá a stává se cílem pytláků stále častěji.
Myslivci mají jmenovány myslivecké stráže, které bdí a kontrolují les, ale pytláctví úplně nezabrání. "Pytláci jsou dnes poměrně dobře vybaveni, mají přístroje pro noční vidění, a i když ho nemají, stačí jim v noci posvítit na zvěř a ta se po oslnění reflektorem stává snadným terčem," podotkl Vomela.
Lidé také občas využívají podle Vomely k nelegálnímu lovu pytlácké psy. "Setkali jsme se s případem, kdy člověk pouštěl na zvěř psa u krmného zařízení. Pes pak v hlubokém sněhu zvěř uhnal a zadávil. To je taky druh pytláctví," upozornil Vomela.
Zákon umožňuje mysliveckému hospodáři či myslivecké stráži takového psa zlikvidovat. Je však velmi vzácné nachomýtnout se přímo do takové situace.
Pytlák podle myslivců nehodnotí, jestli zvěř, kterou si vybral, je lovná či nikoliv, jestli je to březí samice nebo ne. "Myslivec při výkonu mysliveckého práva ublíží zvěři minimálně, protože ohodnotí její lovnost. Pytlákům je to ale jedno," dodal předseda polenských myslivců. Kolik kusů zvěře skončí v rukou pytláků, se podle Miloše Vomely nedá odhadnout úplně přesně. "Máme normovaný kmenový stav zvěře. Počet upytlačené srnčí zvěře se nedá přesně stanovit. Přibližně zahyne na silnicích nebo rukou pytláků více než patnáct kusů ročně." To je číslo pouze za polenské myslivecké sdružení Březina.

Podíl restaurací
Také podle předsedy Okresního mysliveckého spolku Jihlava Jana Jonáše je velmi obtížné zjistit, kolik zvěře skončí v rukou pytláků. Loveno je všechno, co se dá -srnčí i černá zvěř v místech, kde se vyskytují jeleni i jelení zvěř.
"Pytláctví existovalo, existuje a existovat zřejmě bude. Problém je v tom, že je velice obtížné někomu dokázat, že se dopustil pytláctví," uvedl myslivec. Spousta restaurací nakupuje zvěřinu bez toho, že by ji brala přímo od myslivců. Pytláci jsou vybaveni moderní technikou, mají terénní auta, přesné kulovnice, infrazařízení. V noci přijedou do lesa, střelí zvěř, odjedou a nikdo jim nic nedokáže," posteskl si Jonáš.
Pytláctví je i podle něj spíše na vzestupu. "Je za tím nedostatek peněz a nedostatek masa," vyřkl domněnku.
Policie ČR eviduje od začátku letošního roku na Vysočině dva trestné činy pytláctví. Začátkem března byla u Třebíče nalezena v pytláckém oku březí sedmnáctikilová srna. Druhý případ zaznamenali policisté minulý týden právě u Polné.
Za loňský rok bylo zaznamenáno na Vysočině 22 případů, které měly charakter trestného činu - škoda přesáhla částku pět tisíc korun. Šest případů byly přestupky, jednalo se o nedovolené chytání ryb.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.