Přihlásit

Myslivci odstřelí přemnožené kormorány (Jablonecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Povolení na řízený odstřel, jinak v Česku přísně chráněných kormoránů, vydali ochránci přírody pro kolonii kormoránů na Jizeře a dalších vodních plochách v Českém ráji. "Povolení jsme vydali na základě žádosti rybářského svazu. Je časově neomezené na několik let a týká se odstřelu deseti kusů z padesátihlavého hejna. Odstřel zajistí myslivci," sdělil Aleš Hoření ze Správy CHKO Český ráj. Podle něj ochranáři povolili odstřel kormoránů poprvé v roce 2004, kdy si na jejich řádění stěžovali rybáři z Březiny.
Kormoráni poslední dobou přilétají zimovat ve velkém množství ze Skandinávie, kde jim získávání jejich výhradní potravy, ryb, znemožňují zamrzlé řeky.
Regulovaný chov ryb v českých řekách a rybnících však nestačí pokrýt spotřebu kormoránů. "Dospělý kormorán dokáže za den spořádat zhruba jeden kilogram ryb. Další ryby při lovu zraní tak, že uhynou," uvedl Martin Bílý z plzeňského rybářského svazu. Kormoráni tak podle rybářů napáchají na chovech ryb více škody než třeba volavky a jiní vodní ptáci.
Odstřel kormoránů neohrozí jejich českou populaci. Podle posledního sčítání zimuje v Česku kolem 15 000 kormoránů, zhruba 400 párů zde hnízdí trvale. Poprvé byl kormorán v Česku spatřen roku 1982. Nyní je možné tyto ptáky v zimě vidět nejenom na Jizeře, ale například i na liberecké Nise.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.