Přihlásit

Příroda si žádá své, mějme proto pochopení (Jablonecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bude to období, kdy se rodí mláďata srnčí zvěře, zajíců a všech ostatních savců a nastává líhnutí mláďat ptáků a veškeré zvěře pernaté. Toto období vyžaduje co nejvíce klidu v přírodě a naši maximální ohleduplnost.
Zvěř a ostatní tvorové v naší přírodě přežili pro ně těžké období strádání. Bylo to období, kdy každý myslivec několikráte v týdnu navštěvoval krmelec, aby v tomto období pomohl zvěři přežít. Oves, řepu, jablka, seno, kaštany a jeřabiny - to vše bylo neustále předkládáno v krmelcích zvěři.
Je nepochopitelné, že někteří lidé se spíše snaží zvěři jen uškodit. Jenom zlý člověk může v zimním období zapálit krmelec, který denně navštěvovala zvěř, pro kterou poté zůstalo jen spáleniště. Nevím, jaké potěšení tento člověk prožíval při pohledu na hořící krmelec. Tímto činem vyjádřil svůj vztah k přírodě a zvěři, která v ní žije.
Přechod na jarní období působí zvěři zažívací potíže a následně některá zvěř uhyne. Proto je třeba, abychom vytvořili dobré podmínky pro vznik nového života v přírodě. Neukáznění cyklisté, majitelé čtyřkolek, neukáznění majitelé psů, neukáznění řidiči automobilů, to vše způsobuje ztráty na mladé zvěři a snižuje tak přírůstky zvěře a ptáků. Myslivci chápou, že existují různé zájmové skupiny lidí, kteří pro své záliby potřebují pohyb v přírodě. Při vzájemné ohleduplnosti však lze tyto činnosti vykonávat při minimálním rušení zvěře a klidu v přírodě. Mějme pochopení jeden k druhému a hlavně pro naši krásnou přírodu a vše živé v ní.
Juliuus Prepiak, MS Lučany n. N.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.