Přihlásit

Výstava Nord Bohemia Canis uspěla (Litoměřický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jubilejní 10. ročník Mezinárodní výstavy psů všech plemen Nord Bohemia Canis, kterou o víkendu pořádali na Výstavišti Zahrada Čech, proběhl bez větších problémů a splnil očekávání. Vystavovatelé zúročili své chovatelské snažení a ostatní návštěvníci měli možnost se seznámit s plemeny psů a s péčí, jež je jim věnována.
K vidění bylo 2 650 psů z 267 plemen od 1 940 vystavovatelů z ČR, zemí EU i mimo ni. V sobotu byli posuzováni ve 27 kruzích, v neděli v 19 kruzích. Vedle mezinárodní výstavy proběhla přehlídka 13 národních FCI neuznaných plemen a tři klubové nebo speciální výstavy dalmatinů krašského ovčáka a šarplaninského pasteveckého psa. O jejich hodnocení se podělilo 40 rozhodčích z ČR, Polska, Chorvatska, Rakouska, Slovenska a Gruzie.
"Výstava se stala tradičně místem získání praktických zkušeností pro několik čekatelů na pozici rozhodčího, když tři z nich zde absolvovali závěrečné praktické zkoušky. Stát se rozhodčím není nijak jednoduché.
Základem je být určitou dobu členem kynologického klubu, odchovat několik vrhů psů, absolvovat všechny činnosti v kruhu, získat teoretické poznatky a praktické zkušenosti při hospitaci u zkušeného rozhodčího a potom složit zkoušky. Všichni jsou to mladí lidé, kteří pomohou snížit věkový průměr českého sboru, jenž čítá 365 rozhodčích," uvedla hlavní rozhodčí výstavy Vladimíra Tichá, která byla v této pozici v Litoměřicích naposledy před pěti lety, když v ostatních ročnících hodnotila v kruzích, nebo velmi zasvěceně komentovala soutěže.
Litoměřická výstava letos slavila dvě jubilea - dovršila 20 let, z toho 10 bylo národních a deset mezinárodních. "Pro příští rok máme už schválenu Českomoravskou kynologickou unií Kynologickou jednotou ČR změnu v organizaci - výstava bude opět dvoudenní, jeden den proběhne přehlídka národní a druhý den mezinárodní. Vede nás k tomu hlavně ušetření nákladů a současně tak dáváme možnost kynologům získat na jednom místě dvě ocenění. Mám radost, že i letos přišlo na naši výstavu hodně chovatelů a laické veřejnosti, která zde mohla leccos postřehnout od zkušených kynologů, než si psa pořídí. Chtěl bych poděkovat všem více jak 200 spolupracovníkům, kteří nám výstavu pomohli zorganizovat," uvedl Josef Němec, ředitel výstavy.
Výstavu psů i letos zpestřila přehlídka trofejí ulovených v loňském roce členy mysliveckých sdružení z okresu Litoměřice, připravenou v pavilonu D Okresním sdružením ČMMJ Litoměřice.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.