Přihlásit

Divočáci si v Ústí lebedí (Ústecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Když při cestě autem Důlcemi spatřil Pavel Matouš pětici divokých prasat vykračujících si po chodníku, nevěřil vlastním očím. "Myslel jsem, že mám halucinace a málem jsem se kvůli tomu naboural," svěřil se ústecký motorista.
S podobným zážitkem se ale může setkat čím dál víc Ústečanů. Teritorium divočáků se totiž stále rozšiřuje. "Ještě před několika lety to byl problém hlavně Brné a Střekova a teď už prakticky všech částí Ústí," potvrdil ředitel městské policie Pavel Bakule.
Prasata třeba doslova rozryla jejich dětské dopravní hřiště v Krásném Březně, strážníci už je vyháněli z areálu Masarykovy nemocnice a od domova pro seniory na Severní Terase, od školy v ulici Elišky Krásnohorské na Skřivánku nebo ze sídliště Pod Holoměří. "Měsíčně řešíme 2 až 3 takové případy," dodal Bakule.

Pachové ohradníky
Řeší je také myslivci. "Ne všude se však dá z bezpečnostních důvodů vystřelit," řekl Petr Šebek, referent myslivosti ústeckého magistrátu. Úřad nyní podle něj chystá pachové ohradníky kolem Ústí. "Jde o speciální pěnu napuštěnou látkami, jež zvěř odpuzují," vysvětlil s tím, že se objeví na místech přechodů zvěře do města ještě letos.
Šebek ale zároveň varoval, že pokud nezačnou jednat odpovědně i sami obyvatelé, problém zvaný divočáci se nejen nezmírní, ale bude se dál zhoršovat. "Zahrádkáři mívají komposty, kam vyhazují zbytky z kuchyně, za ploty. Podobné odpadky se povalují i u popelnic. Lidé si neuvědomují, že tak prasata vlastně lákají na potravu."
Divočáky ovšem z lesů také vyhánějí ti, co se tam neumějí chovat. "Prohánějí se po lese na čtyřkolkách, pouští volně vzrostlé psy, dělají rámus a nepořádek," vypočítal některé prohřešky myslivecký hospodář ze sdružení Jedlová Hora Jiří Čaloun.

Vandalismus
Navíc podle něj bují v lesích okolo města vandalismus, zlodějny a dokonce žhářství. "Před necelým měsícem nám kdosi na Jedlové Hoře podpálil zařízení pro přikrmování zvěře. Způsobil tím škodu 120 tisíc korun," postěžoval si.
Nebyl to ovšem ojedinělý incident. Jen pár dnů předtím vandalové myslivcům zdemolovali nový krytý posed v prostoru golfového hřiště. Bývalý stožár vysokého napětí, na kterém jej měli, pachatelé od základu uřízli. Už před rokem zřejmě sběrači kovů také očesali mysliveckou maringotku a před dvěma lety zdemolovali další krytý posed na Jedlové Hoře. Myslivci jsou přesvědčeni, že pachateli, které policie nevypátrala, je stále stejná skupina vandalů.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.