Přihlásit

Povodně a zvěř na Opavsku (Opavský a hlučínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

* Způsobily deště a velká voda nesnáze také zvěři v přírodě?

V souvislosti s velkou vodou a vlhkem na Opavsku z pohledu myslivců je situace nepříznivá, avšak oproti jiným územím kraje či republiky relativně dobrá. Dlouhodobé srážky přišly do období, kdy jsou již mladí zajíčci, líhnou se bažanti a srny kladou srnčata. To z hlavních druhů zde žijící zvěře. Deště a rozvodněné toky řek a potoků mohly přímo způsobit úmrtí těchto mláďat. Ovšem decimující je velké vlhko a chladno.
Předpokládá se, že tento stav bude mít nepříznivý vliv na populaci drobné zvěře - zajíci, bažanti, koroptve. Pokud měl někdo v plánu vypustit divoké kačeny na vodní plochy, je situace obdobná. To, co zvěři škodí, je chlad a vlhko a s tím související větší náročnost organismu na zahřátí. Do toho se mohou přidat komplikace s plísněmi.
Myslivci jsou v těchto situacích bezradní, a především bezmocní. Příroda si musí pomoci sama. Zvěř překonala tvrdou zimu a tento způsob jara je její další zkouškou.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.