Přihlásit

U Todeňské hory řádil pytlák (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

S nezvykle krutým a bezcitným případem pytláctví se setkali na začátku tohoto týdne myslivci ze sdružení Bennet z Něchova na Trhosvinensku. Dosud neznámý grázl totiž zastřelil perkusní zbraní u Todeňské hory poblíž osady Sedlo-Chalupy březí danělu (samice od daňka, pozn. redakce).
"Tuto mladou, asi tříletou danělu zabil pytlák v době hájení a těsně před tím, než měla klást své první danče. Škoda v chovu této zvěře je tak opravdu značná, vypočítali jsme ji na bezmála padesát tisíc korun," popisuje zdrcený jednatel mysliveckého spolku.

Organizované tlupy
Případem se v současné době zabývají policisté z Trhových Svinů. "Pokud se nám podaří pachatele tohoto ohavného skutku dopadnout, hrozí mu až dva roky vězení," potvrzuje zástupce vedoucího tamního obvodního oddělení policie nadporučík Jan Nový.
Podle jednatele Okresního mysliveckého spolku v Českých Budějovicích Pavla Pletky se pytláctví v poslední době nebývale rozmohlo. Může za to především změna trestního zákona, ke které došlo na začátku letošního roku. Pokud totiž škoda nepřesáhne pět tisíc korun, není pytláctví kvalifikováno jako trestný čin, ale pouze jako přestupek, za který hrozí viníkovi maximálně pokuta.
"S případy pytláctví se teď bohužel setkáváme ve velkém. Mohou za to zejména organizované bandy, které se domlouvají prostřednictvím mobilů," vysvětluje jednatel Pavel Pletka. Častá praxe je podle něj například taková, že jeden z pytláků zastřelí zvíře a pak odjede pryč.
Na místo poté přijede další z party, který naloží tělo a odveze jej. "Stává se to hlavně kolem málo frekventovaných silnic třetí třídy," doplňuje Pletka.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.