Přihlásit

Na hradu Bítov chystají památkáři šest nových komnat (Znojemský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Historické sbírkové předměty přibližující trávení volného času šlechtou v osmnáctém a devatenáctém století jsou součástí nově připravovaných komnat na hradu Bítově. Ty se návštěvníkům otevřou prvního července.
"O šest místností bude prodloužena stávající hlavní prohlídková trasa. Cena vstupného na tuto trasu se přitom nemění. Zůstává stejná, jako vloni," uvedl kastelán hradu Jan Binder.
"Rádi bychom návštěvníky více upozornili na majitele hradu Bítov - hrabata z Daunů. V tomto případě jde o menší pokoje s iluzivní výmalbou, lidé v nich budou mít možnost vidět nádherná novogotická kachlová kamna, která vznikla v okolí Moravských Budějovic. Pokoje budou mít intimnější charakter, ukazovat budou historické zásluhy Daunů, především válečnické," uvedla Marta Sedláková z brněnské pobočky Národního památkového ústavu, která se specializuje na zámecké instalace, kde se zabývá především kulturou bydlení šlechty.
Značná část expozice v šesti nových komnatách je věnována náplni volného času šlechty. "Jako většina šlechticů, i Daunové byli vášnivými lovci. Základ ale dali i zoologické části sbírky na Bítově. V části loveckého kabinetu proto budou i některé trofeje z bítovského depozitáře," přiblížila Sedláková.
Návštěvníci tak uvidí sbírku paroží, rytiny Johanna Eliasa Riedingera s loveckou tematikou, osobní věci Františka Dauna v jeho pracovně, v kabinetu pak například skříňku na dýmky. Zajímavostí je i sada křesílek vyrobených z paroží a jelenice. "Nábytek z paroží se objevuje v devatenáctém století. Část vystavených věcí pochází z depozitářů z Bítova, část byla přivezena odjinud. Všechno jsou to ale věci, které mají nějakou souvislost právě s místním hradem. Takže skutečně takhle nějak mohly pokoje v osmnáctém a devatenáctém století vypadat. Tedy rozdělené na typicky pánské a dámské, na komory, kabinety, pracovny a tak podobně," dodala památkářka.
Správa hradu připravila novou expozici prakticky bez peněz. "Jde o jeden z kroků takzvaného zcelování mobiliářů, tedy navracení objektů na jejich původní místo. Impulzem byl návrat dvaceti kusů původního nábytku na jihočeský zámek v Dačicích po čtyřiceti letech. Obdobně se teď vrací originální mobiliář i na další hrady a zámky. Jde o práci na několik desítek let," doplnila Sedláková.
Protože na novou expozici neměli památkáři peníze, nejsou všechny vystavené věci zrestaurovány. "Nejsou úplně v ideálním stavu, nesou stopy opotřebení a historie. Z našeho pohledu jde o snahu dokázat, že i předměty z depozitářů, kterým se věnuje dostatečná péče, jsou vystavitelné a snad i návštěvníky akceptovatelné," dodala specialistka na zámecké instalace.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.