Přihlásit

Myslivci z revíru Pod Boubínem letos slaví kulaté narozeniny (Prachatický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Historie šumavského sdružení se začala psát 4. 6. 1950, kdy se v místním hotelu Zlatá hvězda sešli nájemci honiteb Skláře, Korkusova Huť a Klášterec, aby se za účelem provozování myslivosti ve větším celku dohodli na sloučení výše uvedených honiteb a utvořili tak Lidovou mysliveckou společnost "Pod Boubínem" ve Vimperku. Podkladem k tomuto sloučení byl zákon č.225/1947 Sb., který dával možnost myslivecky hospodařit ve větších celcích. Jednalo se o první Lidovou mysliveckou společnost v tehdejším okrese Vimperk. Ustavující schůze se zúčastnilo 11 zakládajících členů a prvním předsedou byl zvolen Josef Imramovský a hospodářem Jan Šnelzer.
Dalším důležitým okamžikem bylo rozhodnutí ONV ve Vimperku ze dne 30. 1. 1951, kdy byla schválena LMS "Pod Boubínem" s právem hospodařit na sloučených honitbách o výměře 2940 ha v katastrálních územích Veselka, Vyšovatka, Pravětín, Skláře, Solná Lhota, Korkusova Huť, Arnoštka, Huťský Dvůr, Klášterec a Lipka. Jen pro zajímavost, v roce 1951 bylo uloveno 14 srnců, 4 srny, 3 srnčata, 2 jeleni, 2 laně, 1 lončák, 3 tetřívci, 8 sluk, 9 hřivnáčů, 3 lišky, 3 psi, 10 koček, 13 vran šedých, 20 vran černých a 1 krahujec. Další změna v honitbě přichází v roce 1963, kdy na základě dohody, přechází část honitby na Lesnickou školu ve Vimperku, aby sloužila k výuce žáků.
V roce 1964 byla podepsána nová dohoda o pronájmu honitby ve výměře 1159 ha. K tomu bylo myslivcům předáno více než 3 ha luk pro vlastní hospodaření a staré stavení na Malé Šeravě pro výstavbu chaty. To mělo také zajímavý osud. V roce 1965 byla opravena střecha a zřízen krmelec. Poté sloužilo jako garáž pro traktor. V roce 1972 byla dokončena oprava a v září slavnostně otevřena klubová chata. Postupem času však nevyhovovala potřebám společnosti a byla zbourána. Na jejím místě od roku 2006 stojí moderně zařízený srub se šestnácti lůžky. V roce 1993 byla honitba rozšířena v prostoru Stará Lipka na dnešních 1412 ha.
V současné době má sdružení 19 členů, předsedou je František Matějka a hospodářem Vlastimil Ryvola. Nejdéle, a to od roku 1972, jsou členy sdružení Jaroslav Bělecký, který býval předsedou, a Josef Bartoš, byl hospodářem, nyní je člen výboru. V honitbě se daří vysoké, srnčí a černé zvěři. Vyskytuje se i jeřábek, občas i tetřívek.
Mezi zajímavosti, které se staly v průběhu let, patří sanitární odstřel jelena v roce 1985 v prostoru za Lipkou. Ten měl paroží omotané sítí z oplocenky a v ní zamotané větve. 31. 10. 2001 byl pomocí loveckých psů chycen zraněný rys, následně ošetřen veterinářem a převezen k doléčení do stanice v Kašperských Horách. Po uzdravení byl vypuštěn do honitby. Od roku 2005 každoročně koncem srpna zde provádí Klub chovatelů alpského brakýře jezevčíkovitého barvářské zkoušky. Sdružení Pod Boubínem se řadí mezi nejlepší v okrese Prachatice, což také potvrdil i předseda Okresního mysliveckého spolku Ivan Štětina, který se spolu s dalšími hosty, mezi kterými nechyběli ani zástupci mysliveckého sdružení "Šumava" Hrabice, zúčastnil slavnostní schůze, která se konala v klubové chatě na Malé Šeravě.
Byla tak oceněna náročná práce, při které členové sdružení každoročně odpracují stovky hodin, zvláště v zimních měsících při přikrmování zvěře.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.