Přihlásit

Ptáci vyseděli v budkách spoustu mláďat (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Mezi nejběžnější obyvatele budek patřili brhlíci a sýkory koňadry. Ve dvou budkách se vylíhli z vajec také puštíci obecní, mladé sovičky jsme už okroužkovali," informoval amatérský ornitolog z Rousínova Jiří Bartl.
V budkách vyvedly tyto sovy svá mláďata i vloni. Ne vždy se ale dožijí dospělosti. "Stalo se už, že hnízdo vyplenil nějaký dravec, nejčastěji kuna," doplnil Bartl.
Plastové budky také často využijí úplně jiní nájemníci než opeřenci. "V letošním roce jsme v budkách objevili také kuny, veverky, čmeláky a sršně. V jednom se dokonce zabydlel plšík lískový. Je to chráněný hlodavec, který vypadá jako malá myška," vyjmenoval ornitolog.
Počty vylíhlých opeřenců v ptačích budkách podle něj vycházejí zhruba nastejno jako vloni. Letos na jaře se ale na stavu ptactva nepříznivě podepsaly povodně. Ty poničily hnízda zejména na zemi hnízdících ptáků. Ptačí populace navíc podle Bartla devastují dravci.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.