Přihlásit

Studenti zachraňují mláďata (Jihlavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Studenti Střední školy technické Jihlava zachraňují o senoseči zprostředkovaně desítky letošních mláďat. Zejména srnčata nemají v těchto dnech naději utéci před noži farmářských sekaček. Studenti před časem vyrobili přístroj k plašení zvěře.
Ten otestovali na jedničku členové Hubertova cechu z mysliveckého sdružení Štoky v honitbě na pomezí Jihlavska a Havlíčkobrodska.

Srny mláďata odvedou
"Plašicího zařízení od jihlavských studentů máme asi deset kusů. Je to dobrá věc, ale musí se umístit do porostu večer před tím, než zemědělci vyjedou sekat. Je to účinné, srny odvedou srnčata pryč a zachrání jim život," shrnul hospodář mysliveckého sdružení ve Štokách František Vodička.
Černá krabička v ceně pěti set korun vydává pronikavý přerušovaný zvuk a modře svítí.
Myslivci vypozorovali, že když nechají plašicí zařízení na místě dva dny, srnám přestane vadit a vracejí se zpět i s mláďaty.
Vedoucí technického úseku Střední školy technické Milan Štrobl připomněl, že studenti leccos najdou v odborných časopisech či sami vymyslí.
"Mistři se studenty se napřed pustili do zkoumání a zakrátko byl výrobek na světě. Myslivci jej odzkoušeli, funguje a pomáhá zachraňovat životy zvířat, která by před smrtí neutekla," připomněl Milan Štrobl. Srovnatelné výrobky podle něj přijdou na tři až pět set euro.
Většina myslivců je pro klasický postup večer před ranním kosením projít se psy celý porost a zvěř vyhnat.
"Letos už si plašič zvěře nevyzkoušíme, protože máme posečeno. Ztráty na srnčí zvěři při senoseči jsou ale tak vysoké, že příští rok zařízení vyzkoušíme," připustil hospodář mysliveckého sdružení Vyskytná - Rounek Karel Kolář. Myslivci mají zemědělcům za zlé, že je většinou o termínech, kdy ráno vyjedou se sekačkami, neinformují.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.