Přihlásit

Nimrodi nejsou zabijáci, tvrdí "otec" mysliveckých slavností (Hradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rožněný divočák, srnčí guláš, sekaná se zvěřinou a další lahůdky ochutnávali účastníci sobotních Mysliveckých slavností. Viděli i různé ukázky. První ročník akce přilákal stovky zájemců a určitě nebude poslední.
Dění v nevelké obci u Chlumce nad Cidlinou zahájila už dopolední svatohubertská troubená mše svatá konaná v kostele v sousední Staré Vodě. Před oltářem se dokonce objevil srnec, kterého sem nimrodi přinesli. "Mše měla být poctou našemu patronovi svatému Hubertovi. Červen je měsícem myslivosti," vysvětlil předseda místního mysliveckého sdružení Svornost Drahoslav Vlk. "Za vším stojí náš hospodář Jarda Lhoták, ten to celé vymyslel a zorganizoval," doplnil.
"Chtěl jsem veřejnosti ukázat, že myslivci nejsou zabijáci, ale lidé, kteří se v první řadě o zvěř starají. To ostatní je jen malá odměna za nikdy nekončící práci," prohlásil duchovní otec slavností Jaroslav Lhoták. Vysvětlil, že chudeřičtí myslivci, kterých je pouze jedenáct, vloni při různých brigádách odpracovali 1460 hodin. Další stovky hodin práce mají na svém kontě rovněž jejich rodinní příslušníci.
"Zároveň jsme chtěli ukázat, že dokážeme do obce přinést kulturu, a to se, myslím, podařilo. Získali jsme v Chudeřicích zázemí, a tak tady můžeme vyvíjet činnost," doplnil. Prohlásil, že premiéra Mysliveckých slavností se nestane zároveň derniérou. "Druhý ročník se určitě uskuteční, bude 12. června," řekl Jaroslav Lhoták z mysliveckého sdružení Svornost, které slavnosti ve spolupráci s Řádem svatého Huberta na Kuksu uspořádalo.
V programu si to svoje našel každý. Kromě ukázek výcviku loveckého psa, přehlídky loveckých plemen, sokolníků a ukázek dalších "mysliveckých" činností se představili profesionální hasiči z Chlumce nad Cidlinou, kteří návštěvníkům předvedli vyproštění zraněného člověka z vraku a následně hašení hořícího auta.
Velký úspěch sklidila rovněž královéhradecká cizinecká policie se psy. Ukázky hledání drog nebo lidí ukrytých například v kufru auta zaujaly nejen děti.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.