Přihlásit

Strážníci ochraňují zvěř před pytláky (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nejen na pytláky, ale také na nelegální těžbu dřeva a dodržování zákazu vjezdu na lesní cesty se zaměřují jeseničtí a šumperští policisté a pracovníci Lesů ČR. Důvodem je také zvýšení bezpečnosti pěších návštěvníků lesů a cyklistů.
Lesníci před začátkem kontrol poučili policisty, co vše u sebe návštěvník lesa musí mít. "Mezi doklady nesmějí chybět výjimky ze zákazu vjezdu a stání motorových vozidel v lesích pro fyzické i právnické osoby a další osvědčení opravňující k výkonu práva myslivosti nebo výrobě palivového dříví. Na ukázku nám přinesli lesníci i smlouvy o prodeji dříví, plombu a vzor lístku o původu ulovené zvěře," uvedla mluvčí jesenické policie Tereza Neubauerová.
Do lesů na Jesenicku se v minulých dnech vydali policisté ze všech obvodních oddělení, dopravního inspektorátu i kriminalisté. "Provedli kontrolu jednatřiceti osob a devětadvaceti vozů," uvedla Neubauerová.
Policisté žádného pytláka neobjevili. Zloděj se nevyklubal ani z dřevorubce, který u sebe neměl patřičné doklady. Lesní správce totiž potvrdil, že dostal povolení k těžbě. Policisté přesto pokuty udělovali. "Za vjezd bez patřičného povolení rozdali policisté pět blokových pokut za patnáct set korun. Jeden řidič jel s vozem s cizí poznávací značkou a druhý bez zákonného pojištění," řekla jesenická policejní mluvčí. Majitelé obou vozů se budou zpovídat na správním odboru jesenického městského úřadu. Šumperští a hanušovičtí policisté se zaměřují především na sběrače borůvek, kteří si často nelámou hlavu s porušováním zákazu vjezdu na lesní cesty. Mezi nimi se často objevují Poláci.
"Loni nás organizace Lesy ČR a Správa Chráněné krajinné oblasti Jeseníky požádaly o spolupráci. Pokud nás opět o podobnou pomoc požádají, akci budeme letos znovu opakovat," sdělil mluvčí šumperské policie Miloslav Svatoň.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.