Přihlásit

Když do přírody, tak opatrně (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Příjemná procházka po Orlických horách nebo pátrání po houbách na královéhradecké Plachtě se může změnit v hodně nepříjemný zážitek. V trávě totiž mohou čekat klíštata, vosy nebo zmije.
Výskytem zmije obecné v Královéhradeckém kraji jsou známé především Orlické hory, které mají pro tyto plaché plazy vynikající podmínky. I když jsou obyvatelé Orlického Záhoří na zmije zvyklí, přesto každoročně volají "zmijáka" Romana Brůnu, aby jim od plazů ulehčil.

Odchytil jich dvacet
"Byl jsem tam nedávno a zmijí tam bylo dost, odchytl jsem jich kolem dvaceti," říká Brůna, který všechny pochytané hady odváží do chráněné oblasti Trčkov, kde je vypustí.
Za čtrnáct dní ale plánuje vyrazit do Orlického Záhoří znovu, protože zmije mají zvyk vracet se na stejné místo.
"Spolupracuji tam s ochranáři, kteří si je označí a sledují, jestli se vrací," popisuje Brůna, který za léto nachytá stovky plazů.
Zoolog CHKO Orlické Hory Josef Hájek nepovažuje výskyt zmijí v Orlických horách za nijak extrémní. "Teď jsou jen víc vidět, protože svítí sluníčko a ony se rády vyhřívají," zdůvodňuje, proč lidé na zmiji padnou častěji.

Plachý živočich je i na Plachtě
Jako nejdůležitější prevenci uštknutí doporučuje, aby si návštěvníci uvědomili, že se v oblasti, kam se chystají, zmije vyskytují.
"Zmije je z přirozenosti plaché zvíře, ale když ji někdo přišlápne, už nemá jinou možnost než uštknout. Když ale turisé dostatečně rozhrnují obuví trávu, moc ráda se jim klidí z cesty. A samozřejmě to chce se dívat a nestrkat ruku pro jahodu nebo houbu někam, kam není pořádně vidět," radí Hájek.
Zmijím vyhovuje nadmořská výška nad 600 metrů, lze se s nimi tedy potkat převážně v horách a podhůří. Jedním z ojedinělých míst v nížině, kde je možné zmiji najít, je hradecká Plachta a novohradecké lesy.
"Je tam vlhko a chladnějšími kroklima, proto se tam zmijím daří. Že by tam ale byly přemnožené, to určitě ne," říká David Číp z Českého svazu ochránců přírody JARO Jaroměř. Na Plachtě by si na zmije měli dávat především pejskaři, kteří si místo oblíbili pro venčení psů. Zmije je plachá a v nebezpečí se snaží utéct, ale když si s ní pes bude chtít hrát, v obraně ho uštkne. Pro psa, na rozdíl od člověka, to může být smrtelné.

Pevné boty a dlouhé kalhoty
Ale i lidé by si měli dávat pozor. "Důležité je mít pevné boty a dlouhé kalhoty. To návštěvníky přírody ochrání nejen před zmijí, ale i před klíšťaty, ze kterých bych já osobně měl mnohem větší strach," radí Číp.
Klíšťata nebo vosí hnízda jsou pro návštěvníky lesů a luk mnohem větším nebezpečím než jedovatý plaz. V Královéhradeckém kraji je skoro pětina klíšťat nakažena lymeskou boreliózou a 7 % přenáší klíšťovou encefalitidu.
Obě nemoci jsou mnohem nebezpečnější než zmijí uštknutí, encefalitida vyžaduje hospitalizaci a neléčená může být smrtelná.
Návštěvníci lesů by se měli dívat, kam šlapou, protože šlápnutí do vosího hnízda může ohrozit na životě i člověka, který nikdy netrpěl alergií na vosí bodnutí.
"Štípnutí nebo uštknutí se nesmí v žádném případě zaškrcovat, postižené místo je vhodné chladit. V případě, že se dostaví další příznaky, jako je například zhoršené dýchání nebo kolapsové stavy, je nutné zavolat záchrannou službu," radí vedoucí lékař pohotovosti hradecké fakultní nemocnice Jaromír Kočí.
Pokud turistu uštkne zmije, je podle něj návštěva lékaře nutná vždy. Sérum prý ale lékaři podávají jen v nejhorších případech. "Zmijí sérum v nemocnici máme dostupné, ale za posledních deset let nepamatuji, že bychom ho aplikovali," říká lékař.

***
FAKTA
Co je důležité
Při uštknutí zmijí je důležité končetinu znehybnit, aby se jed nešířil dál po těle. Končetina se nesmí zaškrcovat. Rána se také nemá rozřezávat a vytlačovat z ní jed. Kvůli možným komplikacím je nutné vždy vyhledat lékařskou pomoc. Zmijí uštknutí může usmrtit psa, dítě nebo nemocného člověka. Zdravému člověku většinou nezpůsobuje ohrožení na životě. Alergici by si měli dát pozor také na vosy, včely a sršně.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.