Přihlásit

V Černém lese i u Stržanova objevili myslivci prašivé lišky (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Stejně jako v loňském roce zaznamenali myslivci i letos výskyt prašivých lišek, a to v lokalitě těsně sousedící se Žďárem nad Sázavou. Zvíře nakažené prašivinou neboli svrabem bylo viděno jak v Černém lese, tak i v blízkosti žďárské místní části Stržanov.
"Kolega v Černém lese vystřelil pod dvou liškách, z toho jedna měla určitě prašivinu. Bohužel už dorůstá řepka, takže zvířata hned zalezla do ní," uvedl Oldřich Sedlář, jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou. Další prašivé zvíře pak bylo podle něj střeleno poblíž Stržanova.
Pro obyvatele okresního města tedy platí stejná výstraha jako v loňském roce -měli by se vyvarovat venčení svých psů v lesích, kde byl výskyt nemocných lišek zpozorován. Jejich čtyřnozí mazlíčci se totiž mohou prašivinou velice snadno nakazit. Stačí k tomu jen, aby očichali například ústí nory, ve které liška trpící svrabem přebývá.
Prašivá zvěř se také ráda tře o stromy nebo kořeny, neboť ji strupy, jež se jí na kůži vytvářejí, svědí. Právě taková místa, kde se liška drbala, mohou být pro psy a samozřejmě i jiná zvířata zdrojem nákazy.

Nemoc přenosná na člověka
Lišek, které mají svrab, je v Černém lese a jeho okolí podle myslivců pravděpodobně více. "Ačkoliv byla letos tuhá zima, je možné, že některé nemocné kusy z loňska přežily. V lednu navíc probíhá takzvané kaňkování lišek - jejich rozmnožování. Při něm se zdravé zvíře od nemocného pochopitelně snadno nakazí," vysvětlil myslivec Oldřich Sedlář.
Prašivinu neboli svrab přenáší parazit zákožka svrabová. Nemocnému zvířeti při nákaze vypadá srst, na pokožce se vytvoří svědící strupy a tvor může navíc ohluchnout či oslepnout. Zatímco lesní zvěř trpící svrabem obvykle nepřežije zimu, u psů lze při včasném zjištění nemoci prašivinu vyléčit.
Choroba je přenosná i na člověka, u něj se však projevuje jen zarudnutím a svěděním kůže, jež později samo odezní.


 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.