Přihlásit

Ochranáři v národním parku omezili vstup do řady lokalit (Krkonošský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Správa Krkonošského národního parku letos již po desáté omezila vstup do některých oblastí z důvodu ochrany přírody.
Jedná se o zhruba patnáct procent celkové rozlohy národního parku a jeho ochranného pásma. Hlavním důvodem opatření, které začíná platit právě dnes, je snaha ochranářů zamezit devastaci krkonošské přírody v souvislosti s masivním sběrem borůvek. Dotčené lokality jsou v terénu označeny.
"Omezení přístupu veřejnosti do některých lokalit je nařízeno s výjimkou značených turistických cest Klubu českých turistů a cyklotras, které správa vyhradila. Vydané nařízení absolutně neomezí běžné návštěvníky, kteří nadále budou moci po turistických cestách a cyklotrasách procházet, respektive projíždět bez omezení," upozornil mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Brusnici borůvky hrozí devastace
Důvodem, který ochranáře přírody k tomuto kroku vede, je intenzivní sběr borůvek v cenných lokalitách. "Nešetrným sběrem jsou devastovány porosty brusnice borůvky. Snižuje se tak potravní základna pro semenožravé ptáky a savce. V důsledku nadměrné návštěvnosti přírodovědně hodnotného území jsou poškozovány lokality výskytu zvláště chráněných druhů rostlin. Dalším důvodem je také rušení klidu zvěře, zejména v době přivykání na lokality poblíž přezimovacích obůrek a v době říje," vysvětlil Radek Drahný.
Omezení vstupu se například týká okolí Vosecké boudy, Lysé hory a Kotle, pramene Labe, okolí Luční hory a Stříbrného hřbetu, Liščí hory a Studniční hory, Obřího dolu, okolí Sněžky, Lvího dolu, Lesního, Dlouhého a Pomezního hřebene nad Malou Úpou, Dvorského lesa a okolí Černé a Světlé hory.
"Na základě zkušeností z minulých let lze konstatovat, že česká veřejnost si na pravidelně vydávané omezení zvykla a většinou je respektuje. Naopak největší problémy působí zahraniční, rádoby profesionální sběrači, kteří podnikají nájezdy na plochy, zejména v blízkosti státní hranice. Fyzickým osobám, které toto nařízení nebudou respektovat, hrozí pokuta až do výše deset tisíc korun," upozornil mluvčí.
Letošní nařízení platí do 15. října a v terénu na ně upozorňují výrazné tabulky, uvedené také v německé a polské jazykové mutaci. Terénní pracovníci plochy hlídají a podnikají namátkové kontrolní výjezdy.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.