Přihlásit

Za srnkami, muflony i Kelty do Chuchle a na Zbraslav (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mufloni, srnky, daňci, lišky, kuny nebo divoká prasata žijí v malých lesních zoologických zahradách na Zbraslavi a v Chuchelském háji. Obě zahrady jsou oblíbeným výletním místem hlavně pro rodiny s dětmi.

Dětem se líbí lišky a divočáci
"Do lesní zoologické zahrady vyrážíme často. Dětem se líbí zvířata a nám ten klid, není to jako v zoo v Troji, kde proudí davy lidí, člověk musí být neustále ve střehu. Nosíme sem také zvířatům tvrdý chleba, kterého máme doma pořád dost. Navíc je tu i ve vedru příjemný chládek," říká Veronika Bendová, jež do zoologické zahrady na Zbraslavi chodí pravidelně se svými malými dětmi.
"Nejvíc se mi líbí lišky. Vypadají jako náš pes. A taky prasátka," vysvětluje důležitě její pětiletý syn.
Do zbraslavského zoo koutku můžete dojet autem, parkování zde není problém, autobusem nebo vlakem.
Z vlakové i autobusové zastávky u nedalekého mostu sem výletníci dojdou pěšky za deset minut.
Ze stinného zbraslavského zoo koutku lze vyrazit na procházku ke slavnému keltskému opidu Závist, které patří mezi Národní kulturní památky a kde kdysi žilo na tisíce lidí. Příjemnou, ale mírně stoupající lesní cestu k Závisti lemuje naučná stezka, která informuje o historii i zajímavostech lokality.

Výlet na téměř neviditelné hradiště
Úvodní informační panel najdete právě nedaleko lesní zoo - pod pomníkem Vítězslava Hálka, kde je pro zmožené výletníky připravené místo k odpočinku či pikniku. Sama akropole možná děti trochu zklame, zvláště pokud si představují, že na Závisti uvidí skutečné keltské hradiště. Zbytky zdí totiž byly zasypány, aby nebyly poškozeny, takže k vidění je zde "jen" pláň a náznaky obranných valů.
Také pražský Chuchelský háj nabízí propojení návštěvy lesní zoo s procházkou. V místní nevelké lesní zoologické zahradě si děti mohou prohlédnout zvířata nikoli exotická, ale ta, která žijí v českých lesích.
Domov tady našla většinou nalezená mláďata nebo třeba zraněná zvířata, která už tady zůstala.
Do zoo vás pustí i se psem, pokud ho budetemít na vodítku.
Nejlépe se sem dostanete autobusem a cesty jsou v Chuchelském háji vhodné i pro kočárky. Navíc je tady naučná stezka, lavičky nebo dětská hřiště.

Výhled na Prahu od kostela
"Je zvláštní, že kousek od rušného Barrandovského mostu je tak pěkný les. Je to tady úplně jiný svět, V místní zoo měli dokonce i rysa, ale toho už jsem tam dlouho neviděla," poznamenává seniorka Anna Veselá z Barrandova.
"Doporučuji zajít si tady i ke kostelu svatého Jana Nepomuckého. Je tam krásný výhled," dodává Anna Veselá.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.