Přihlásit

Ústí zkusí odříznout divočákům cestu do města (Chomutovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Právě tady, konkrétně v okolí ulic Na Hřebence, Novoveská, U Lesa či Partyzánská stezka, se divočáci opakovaně objevují a děsí místní obyvatele. A také jim škodí, hlavně ničí ploty a devastují zahrady.
Přípravek se jmenuje Dufzaun. Vypadá jako montážní pěna a prasatům vůbec nevoní. Což je účel. Město si slibuje, že tento pach je odradí od vstupu do obydlených městských částí. Účinnou látku lze do nosné pěny doplňovat.
"Už několik let se používá hlavně v Německu, a to na ochranu pro divočáky atraktivních plodin, jako jsou kukuřice nebo brambory," uvedla Ivana Solničková z ústeckého magistrátu.
Pachové ploty se instalují také u silnic pro snížení rizika kolize zvěře s dopravními prostředky.
"V našem regionu se Dufzaun úspěšně aplikuje v okolí Roudnice, Loun a Lovosic, kde nehodovost v důsledku střetu se zvěří klesla pod 15 procent původního stavu," dodala Solničková.
Návnadu budou nanášet proškolení myslivci hlavně na stromy nebo plotové sloupky. Po Střekově budou pokračovat ve Vaňově, v okolí Božtěšic, Chuderova, Stříbrníků, Dobětic a Neštěmic. "Ve všech těchto částech města se totiž divoká prasata pravidelně pohybují," dodala Solničková. Město doufá, že Ústečané nebudou zábrany proti divočákům ničit. "Prosíme je, aby tyto nosné prvky nepoškozovali či nesloupávali, protože bez doplňování speciální látky je účinnost tzv. pachového plotu pouze dočasná," řekla.
Novinka podle ní ale neznamená konec odlovu prasat. Myslivci k lovu musí mít zvláštní povolení a střílet mohou jen na vybraných místech, aby nedošlo k ohrožení lidí. "Jen za poslední 3 měsíce myslivci ve městě skolili 12 divočáků," uzavřela Kailová.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.