Přihlásit

Lesním zkouškám ohařů v Drahonicích se počasí opravdu vydařilo (Strakonický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Díky neúměrným teplotám v předešlých dnech byla obava, jak se nejen psi, ale i vůdci a rozhodčí v těchto teplotních podmínkách se zkouškou vypořádají. Jde o náročné zkoušky, při kterých OHAŘ absolvuje práci na pobarvené stopě, vyhledávání zvěře v houštinách, slídění a dohledávku, přinášení pernaté, srstnaté zvěře a lišky, přinášení lišky přes překážku, šoulačku s odložením, přinášení vlečeného zajíce v lese, přinášení vlečené lišky v lese, dohledávku střelené a pohozené pernaté a srstnaté zvěře, dohledávku pohozené lišky, chování psa na stanovišti, chování po výstřelu, vodění na řemeni a poslušnost. Pokud ohař vykoná celou zkoušku nebo absolvuje limitní disciplíny (vyznačeny tučně), tak získává loveckou upotřebitelnost k dohledávání, přinášení drobné zvěře a dosledu spárkaté zvěře v lesních honitbách a ve všech jiných honitbách, kde je plánován odstřel spárkaté zvěře.

Zkoušky
Na zkoušky se přihlásilo 11 vůdců a to nejen z okresu Strakonice, ale také s Písecka, Příbramska a Berounska. Postupně jak jsme se sjížděli na místo konání, tak jsme nevěřili vlastním očím, protože většina z nás přijela z oblasti, kde pro průtrž mračen nebylo pomalu vidět na cestu a v Drahonicích úplné sucho...

Zahájení
Po krátké poradě rozhodčích byl trubači oznámen nástup. Zahájení se ujal ředitel zkoušek Zdeněk Myslivec ml., seznámil přítomné s honitbou MS Knížkámen Drahonice a předal slovo vrchnímu rozhodčímu Josefu Kotalíkovi z Písku. Ten po úvodním slovu a přivítání vůdců, rozhodčích, početné korony, předsedy OMS Strakonice ing. F. Volmuta a nově zvoleného předsedy OMS Písek ing. L. Hejného požádal přítomné, aby minutou ticha uctili památku nedávno zesnulého předsedy OMS Písek pana Aloise Volfa.

Pravidla
Dále seznámil vůdce s organizací zkoušek, s platnými směrnicemi a řády, podle kterých se bude posuzovat, představil sbor rozhodčích a vedoucí skupin. MVDr. F. Šimek provedl veterinární prohlídku psů, jelikož nemocní psi a háravé feny se nemohou zkoušek zúčastnit. Prohlídka dopadla pro všechny psy dobře, a tak si vůdci vylosovali čísla, podle kterých se utvořily skupiny. Vrchní rozhodčí popřál vůdcům zkouškové štěstí, rozhodčím bezproblémové posuzování a prohlásil zkoušky za zahájené.

Psi
Zúčastnilo se pět německých krátkosrstých ohařů, tři čeští fouskové, dva němečtí drátosrstí ohaři a jeden velký münsterlandský ohař. Během zkoušek nebyl podán žádný protest, a i přesto, že dva psi v náročné zkoušce neobstáli, lze konstatovat, že zkoušky byly úspěšné, perfektně připravené a prožité v krásném prostředí. Během dne nás osvěžil malý deštíček, který v lese nebyl ani poznat, a tak nakonec i počasí bylo pro všechny zúčastněné úplně ideální.

Vítězové
Každé zkoušky mají vítěze a na Lesních zkouškách se jím stal vůdce Bohuslav Čermák z Radčic se psem německého drátosrstého ohaře ENDYM ze Žďárských luk.

Pozvání
Pokud vás zajímá myslivecká kynologie, přijďte se podívat dne 31. července na Speciální zkoušky z vodní práce, které pořádá OMS Strakonice ve spolupráci s MS Mnichov-Krty. Sraz účastníků je v 8 hodin v mysliveckém zařízení spolupořádajícího mysliveckého sdružení.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.