Přihlásit

Maturity ohařů na hluboké vodě a v rákosí (Slovácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Po jednom roce a dnu se v sobotu vrátily do areálu rybníků v mysliveckém sdružení Bukovina Popovice speciální zkoušky z vodní práce ohařů. Jejich pořadatelem byla kynologická komise Okresního mysliveckého spolku Českomoravské myslivecké jednoty Uherské Hradiště (OMS ČMMJ) spolu s mysliveckým sdružení Bukovina Popovice.
Při speciálních zkouškách z vodní práce museli psi prokázat vyšší stupeň výcviku. "Předmětem zkoušky byla ochota psa k práci v hluboké vodě, přinášení kachny z hluboké vody, nahánění a dohledávka střelené kachny v rákosí, poslušnost a klid na stanovišti," uvedl jeden z rozhodčích Milan Hampl.
Největší pozornosti příznivců myslivecké kynologie, kteří speciálním zkouškám z vodní práce ohařů přihlíželi, se těšilo dohledání zastřelené kachny, vhozené rozhodčím na vzdálenost deseti metrů od břehu do rákosového porostu rybníka. Pes ani jeho vůdce to nesměli vidět. Rozhodčí pak zavedl vůdce i se psem na vzdálenost padesáti kroků od pohozené kachny, kterou pes musel dohledat a odevzdat svému vůdci. Psi, kteří kachnu dohledali v časovém limitu sedmi minut, byli ohodnoceni nejvyšší známkou, čtyřkou. "Těší nás, že už podruhé za sebou se speciální zkoušky z vodní práce ohařů uskutečnily na popovických rybnících. Podobných vodních ploch s rákosovým porostem totiž na Slovácku ani ve Zlínském kraji moc není," nechal se slyšet ředitel zkoušek František Bajaja. Spokojený byl s přípravou i průběhem zkoušek také předseda kynologické komise OMS ČMMJ Josef Tinka. "Popovičtí myslivci zabezpečili důstojný průběh zkoušek. Naším cílem je, aby se v některém z příštích roků uskutečnil na těchto vodních plochách a okolních revírech Memoriál Richarda Knolla, což je vrcholná soutěž ohařů v České republice, nebo třeba i Memoriál Karla Podhájského, jako nejvyšší mezinárodní soutěž ohařů v Česku," pohrával si Tinka s myšlenkou uspořádat významné akce mysliveckých kynologů na Hradišťsku.
Úspěšné absolvování speciálních zkoušek z vodní práce bylo podkladem pro přiznání pouze částečné lovecké upotřebitelnosti. Pokud má mít pes přiznánu úplnou loveckou upotřebitelnost pro drobnou zvěř, musí absolvovat podzimní nebo všestranné zkoušky. Ačkoliv nejvyššího bodového hodnocení dosáhl v sobotu na popovických rybnících německý drátosrstý ohař Aron Vlčence a jeho vůdce Miroslav Sádloň si za výkony svého čtyřnohého pomocníka odvezl do Veselí nad Moravou zlatý pohár, velmi dobře si vedl kupříkladu český fousek Zbyňka Hasmandy z Polešovic. "Každému, kdo zamýšlí dělat myslivost, fouska vřele doporučuji. Je velice spolehlivý, ovladatelný a pracovitý. Chce to ale denně se mu věnovat," poznamenal Hasmanda..
Také vrchní rozhodčí Antonín Straňák byl s průběhem zkoušek spokojen. "Mám radost z toho, že se na vodních zkouškách sešlo hodně mladých vůdců, kteří se věnují myslivecké kynologii," liboval si vrchní rozhodčí.
Fotogalerie na www. slovackydenik.cz/ohari

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.