Přihlásit

Kuna je vytrvalá, z domu ji nedostanete (Českolipský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V rodinném domě v Arnultovicích se usadila kuna skalní a vypadá to, že se zabydlela velmi dobře. Majitelé nemovitosti jsou však z jejího pobytu nešťastní.

Soužití s kunou
Nad jejich hlavami žije kuna téměř rok, nastěhovala se totiž už vloni na podzim a stačila už na domě napáchat mnoho škod.
Ze začátku se majitelé domnívali, že rámus a dupání způsobují kočky, které často v noci chodí po střechách, ale po tom, co na domě objevili mokrá místa a následně nasbírali kýbl výkalů, pochopili, že jde zcela o něco jiného. Později zjistili, že se jedná o kunu skalní, která se ráda zabydluje v lidských obydlích, a tvrdý boj začal.

Nic jí nevadilo
"Vyzkoušeli jsme snad už všechno, co nám kdo poradil nebo co jsme našli na internetu. Kunám údajně vadí lidský pach a vlasy, tak jsem dojel přímo do kadeřnictví a vlasy nastrčil do místa, kde se kuna zdržuje. Také jsem okolo střechy nastříkal parfém, ale ani to kunu neodradilo," vysvětlil Stanislav Vaněček, majitel rodinného domu.
Když nepomohly lidské vlasy ani parfém, přistoupili majitelé k dalšímu kroku. Pořídili sklapovací klec, do které dle dalších rad vložili například syrové vajíčko nebo také sušené švestky. Ovšem zdá se, že kuna je pěkně vychytralá a na špek jim ani jednou neskočila. Poslední nadějí byla pro Vaněčkovi rušička, kterou si nedávno pořídili jako jedno z mezních řešení. "Rušičku jsem nainstaloval na půdu a myslím si, že je kuna pryč. To ale může být také jen domněnka, třeba si na ni kuna už zvykla," dodal Stanislav Vaněček.

Malé šance
V tomto případě se postižení majitelé domu mohou spolehnout opravdu jen na vlastní síly. Například myslivci ani policisté nepomůžou a mnohdy ani nemohou.
"S kunou skalní neuděláte vůbec nic, je opravdu dost těžké se jí zbavit, často doslova nemožné. Do sklapovací klece je téměř nemožné ji chytit, protože nechodí, ale skáče," vysvětlil Jaroslav Vosáhlo, předseda Okresního mysliveckého spolku Česká Lípa.
Pokud by Vaněčkovi měli ve střeše místo kuny například nebezpečného hada, příslušníci městské policie Nový Bor by si rady věděli. Na kunu jsou ale stejně krátcí jako myslivci. S jejím odchytem žádné zkušenosti nemají a zastřelit ji nemůžou, protože se nachází v obytné oblasti.
Lze jen konstatovat, že tato situace vlastně žádné řešení nemá, leda že by majitelé rozebrali střechu a kunu si sami odchytili. Co by ale potom se zvířetem, které je veliká přibližně asi jako kočka domácí, udělali, to už by zůstalo na nich.

Foto popis| Jak na ně? Dnešní technické možnosti nabízejí vyhánění kun pomocí ultrazvuku. Stále ale kolují i více či méně ověřené tzv. babské recepty. Říká se, že pomohou rozházené lidské vlasy nebo trus tygra či jiné velké kočky a ten pak rozházet na půdě, což má kunu vystrnadit.
Foto popis| Hryzání elektrických drátů u auta, to je oblíbená činnost kun (větší snímek). Otec Karel Koblížek ukazuje na půdě Jihlavského Kláštěra Bratří minoritů vykousané stopy po kunách, které se uhnízdily v izolační vatě. Tato zvířata jsou ve zdejší části města zřejmě hojně rozmnožena, protože jak sám tvrdí, pozoruje je i na dvorku a střechách přilehlých historických staveb.

 

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.