Přihlásit

Beskydský prales se zachoval úplnou náhodou (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Prales Mionší aneb největší komplex přirozeného jedlobukového pralesa karpatského typu na území České republiky je posledním zlomkem původních přirozených smíšených lesů. Leží u obce Dolní Lomná v nadmořské výšce 893 m a svou rozlohou 169,78 ha patří k největším v tuzemsku.
Prales Mionší se v Beskydech zachoval náhodou. Doprava vytěženého dřeva z odlehlého údolí byla tak složitá, že se mu ničivá těžba probíhající od 19. století vyhnula.
Území chráněné už od roku 1933 je oblíbenou lokalitou mnoha chráněných živočichů, například rysů, tetřevů a vlků. Dominantními dřevinami jsou buk a jedle, které tu dosahují obrovských rozměrů, ve vyšších polohách se vyskytují horské smrčiny, javor, jilm a lýkovec.
S pralesem vás seznámí sedm kilometrů dlouhá okružní stezka. Protože hlavním cílem je zachovat klid obyvatel legendárního pralesa, stezka je určena pouze pro pěší a přístupná jen od 1. června do 15. září (více na www.dolnilomna.eu).
Dalším pozoruhodným místem je Trojmezí, místo, kde se sbíhají hranice tří států - Česka, Polska a Slovenska. Dovede vás k němu dva kilometry dlouhá žlutá značka z obce Hrčava. Pro pěší i cyklistické výlety po hřebenech Těšínských Beskyd využijte lanovku na Javorový vrch, odkud můžete pokračovat až do Mostů u Jablunkova s bobovou dráhou a dalšími atrakcemi.
Duši Těšínského Slezska nejlépe odhalíte při některé ze zdejších slavností. Koná se jich tu řada, ať už si zvolíte kterékoliv z historických hornických měst - Bohumín, Orlovou, Karvinou či Havířov, Český Těšín, který od polského Cieszyna odděluje jen klidná řeka Olše, anebo průmyslové město Třinec, za nímž se zvedají svahy Těšínských Beskyd. Objevíte tu také atraktivní zimní střediska, jedinečné dřevěné kostelíky a několik rarit - třeba šikmý kostel sv. Petra z Alkantary v Karviné anebo malebnou ukázku lidové architektury, takzvanou Kotulovu dřevěnku, uprostřed moderního města Havířova.

Co musíte vidět.
Rytířská stezka na Velkou Čantoryji - 10 km dlouhá naučná stezka vás povede po stopách staré legendy; podle ní se v nitru Velké Čantoryje ukrývá vojsko rytířů, kteří přijedou na pomoc zdejšímu kraji v případě ohrožení. Na vrcholku v nadmořské výšce 995mstojí rozhledna s výhledy do Polska, Česka i na Slovensko. Z polské strany vede pod vrcholek dvousedačková lanovka, je tu i letní bobová dráha a občerstvení.
www.tesinske-beskydy.cz, www.cantoryje.cz Trojmezí - místo poblíž obce Hrčava, kde se potkávají hranice tří států. Stojí zde tři symbolické žulové monolity, poblíž je kryté odpočívadlo. V Hrčavě najdete rovněž malé vesnické muzeum, dřevěný kostelík sv. Cyrila a Metoděje z roku 1936 a Lurdskou jeskyni s pramenem.
www.volny.cz/obec.hrcava/ Zámek Fryštát v Karviné - empírový zámek je dominantou města. Prohlídka nabízí pohled na styl bydlení posledních majitelů, rodiny LarischMönnichů. Interiéry s atmosférou 19. století vás provedou dva okruhy, třetí je věnován českému výtvarnému umění.
Kostel sv. Petra z Alkantary v Karviné - barokní chrám z roku 1736 se během 20. století vlivem poddolování a následného poklesu půdy naklonil o 7 stupňů od svislé osy, přesto však vydržel a dnes představuje oblíbený turistický cíl.

Víte, že.
K naučnému chodníku, který vás dovede až k nejvýchodnějšímu bodu České republiky, se nejlépe dostanete po zelené turistické značce od původního hraničního přechodu Bukovec-Jasnowice. Stezka s několika informačními panely vede okrajem přírodní rezervace BukovecOlecky, k odpočinku jsou připraveny stylové přístřešky.
www.jablunkovsko.cz, www.bukovec. cz, www.tesinske-beskydy.cz

Co potřebujete vědět
Lokalita: turistická oblast Těšínské Slezsko Pro koho se výlet hodí: pro pěší turisty Náročnost: trasa pralesem Mionší je středně náročná, celkové převýšení 330 m Kolik času zabere: prohlídka zabere cca 2,5 až 3 hodiny Doprava: autem nebo autobusem do obce Dolní Lomná Na co nezapomenout: na pevnou obuv.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.