Přihlásit

Cesty Adolfa Schwarzenberga (Zemědělec)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V roce 1937 byla do chodby loveckého zámku Ohrada, dnešního Muzea lesnictví, myslivosti a rybářství, pobočky Národního zemědělského muzea, instalována africká expozice trofejí a etnografických předmětů, doplněná černobílými fotografiemi z loveckých výprav Schwarzenbergových a z vlastní farmy. V roce 1963 byla bohužel tato expozice odstraněna, část byla převedena do sbírek Národního muzea a Náprstkova muzea v Praze. Drobné sošky, užitkové předměty a dekorativní textilie jsou dodnes součástí mobiliáře zámku Hluboká.
Za účelem realizace výstavy s názvem Africké cesty Adolfa Schwarzenberga se v roce 2008 podařilo část trofejí a etnografického materiálu opět shromáždit a podle dobových fotografií nainstalovat na loveckém zámku Ohrada. V březnu 2010 pak byla celá expozice prezentována na Světové výstavě vývoje myslivosti a lovectví v Brně, kde ji zhlédlo přes sto tisíc návštěvníků.
Nyní, v modifikované podobě, bude tato výstava pro velký zájem veřejnosti znovu pokračovat, a to od srpna 2010 až do ledna 2011 v budově Národního zemědělského muzea Praha na Letné (Kostelní 44, Praha 7).

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.