Přihlásit

Vyrobit dokonalou zbraň trvá někdy i celý rok (Šumperský a jesenický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Martin Pospíchal podědil zručnost po otci a dědovi, ale na fígle puškařského řemesla musel přijít sám. Komunistický režim tradici soukromých puškařů rychle zlikvidoval, takže řemeslo se u nás přestalo předávat z generace na generaci. A tak Martin Pospíchal musel sám najít recept na příklad na to, jaký zvolit postup při spájení dvou hlavní tak, aby obě střílely do jednoho místa. Stačí uhnout při pájení jen o dvě desetiny milimetru a v cíli střely to vydá třeba na půlmetrový rozdíl.
Řemeslo puškaře v sobě spojuje obrábění železných součástek, jemnou práci se dřevem a také znalost chemických procesů. Při výrobě pažby se puškař trochu podobá houslaři.
"Zatímco tomu jde o správnou rezonanci dřeva, nám jde o jeho kresbu a hustotu. Dřevo musí poměrně dlouho zrát, aby ztratilo vnitřní pnutí. Nejlepší je turecký ořech ze stromů až šest set let starých. Ten jezdím nakupovat do Norimberku," říká Pospíchal.
Výrobou zbraní a jejich opravami se živí devět let. Specializuje se na lovecké zbraně, vyrábí ale i lovecké a dárkové nože včetně kožených dárkových pouzder. Pro ty účely má na skladě na příklad pět metrů dlouhou kůži z krajty nebo kůži rejnoka.
Vyrobit pušku trvá někdy i celý rok. Práce na ní totiž vyžaduje nejen znalosti a zručnost, ale i absolutní soustředěnost a trpělivost - například při zdobení pažby desítkami drobounkých šupinek, které musí být navlas stejné.
"Po čtyřech či pěti hodinách takové práce musím jít dělat něco jiného, ne tak náročného," říká Martin Pospíchal. Klienti za ním jezdí nejen z celé republiky, ale i Německa či Rakouska. Odnášejí si zbraň s pažbou na míru. Při měření zákazníka se puškař trochu podobná krejčímu. Zbraně Martin Pospíchal nejen vyrábí, ale jako aktivní myslivec také používá. V kotcích na zahradě na něj navíc čeká smečka dokonale vycvičených hladkosrstých foxteriérů. Jeho chovatelská stanice "od Hrubého lesa" je uznávaná i v zahraničí.
Tři v jednom a ve všem úspěšný: puškař, myslivec i chovatel psů. A navrch je Martin Pospíchal i zdatný sportovec. Při dohledávání střelené zvěře uběhne někdy v patách za svými psy i mnoho kilometrů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.