Přihlásit

Obora Víno lákala návštěvníky k prohlídce (Bruntálský a krnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Právě proto sobotní mimořádná prohlídka přilákala stovky lidí. Mnozí z těch, kteří bydlí v okolí čtyři sta čtyřicet hektarů rozlehlé obory Víno, ještě nikdy neměli příležitost si ji prohlédnout zevnitř. Proto zpráva o mimořádném otevření obory zaujala nejen rodiny s dětmi, turisty a cyklisty, kterým byla určena především, ale také starousedlíky z různých koutů Krnovska, Albrechticka a Osoblažska.
Byla to skutečně velkolepá akce. Parkoviště u biskupické kapličky se brzy zaplnilo auty a návštěvníky zde vítaly famfáry trubačů s lesními rohy. Hned u vchodu do obory stála pohádková celnice, na které se děti dozvěděly, jaké úkoly je čekají. Kromě šikovnosti a sportovního talentu musely prokázat také své vědomosti. Organizátoři s překvapením sledovali, jak dokonale dnešní děti ovládají například pravidla třídění odpadů.
Akci sice předcházela rozsáhlá kampaň na internetu a plakáty s pozvánkou do obory byly vylepeny v každé malé obci, ale přesto se množily stížnosti na nedostatek informací. Občané dozvěděli, že se 21. srpna mezi 10 a 16 hodinou obora Víno otevře, ale chyběla jim ta nejdůležitější informace, a to která z desítek bran bude ta nejdůležitější -vstupní. Dokonce i při telefonických dotazech se spoluorganizátoři dlouho zdráhali závazně potvrdit, ke které z bran se lidé mají v sobotu vydat. Pořadatelská agentura Medea spoléhala na znalce místních poměrů z Lesní správy Město Albrechtice a správci obory Víno si zase netroufali sami informovat a rozhodovat o tak významné akci, na kterou si Lesy ČR objednaly profesionální agenturu. Výsledkem bylo, že pár zájemců o návštěvu obory marně čekalo u nesprávné brány ve Víně, zatímco ve skutečnosti se veřejnosti otevřela brána nad biskupickou kapličkou. Naštěstí do Vína omylem přijeli i řidiči s auty, takže se nakonec všichni zájemci včas dostali na správné místo.
Turisté, kteří vyrazili pěšky na výlet ze Slezských Rudoltic sice došli ke správné bráně, ale marně se vyptávali organizátorů na jednotlivých zastaveních i ve vstupní Pohádkové celnici, zda je na opačném konci obory někdo může pustit přes Víno do Rudoltic, nebo se budou muset vracet po stejné trase a půjdou domů dlouhou mnohakilometrovou oklikou. Lesníci a myslivci na jednotlivých zastaveních jen s omluvou krčili rameny, že nejsou místní a neví, jak to v oboře Víno chodí. Nedokázali odpovědět ani na časté dotazy, proč není obora vyznačena v turistických mapách. Běžně se totiž stává, že výletníci, kteří přijedou na Osoblažsko nebo Albrechticko z jiných regionů, bezradně bloudí s turistickou mapou kolem nekonečných plotů a uzavřených bran obory Víno. Díky úzkokolejce a otevření hranic se zde pomalu probouzí cestovní ruch, a pro mnohé návštěvníky je rozčarováním, že většina nádherných lesů, které viděli už z dálky, je ve skutečnosti oplocená a nepřístupná.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.