Přihlásit

Září otevírá dveře podzimu (Fajn život)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přizpůsobujeme proto práci na zahradě výkyvům počasí a snažíme se dokončit vše, co jsme nestihli v létě. Je čas dát do země cibuloviny, které mají vykvést další rok na jaře. Září je také nejpříhodnějším obdobím pro výsadbu stromů a keřů - především jehličnanů, rododendronů, vřesů a stálozelených listnáčů. Můžeme ještě přesadit pěnišníky, pokud jsme to neudělali již koncem srpna. Trávník nyní sekáme na výšku 2 až 3 cm, přihnojujeme kombinovaným hnojivem (NPK) a ošetřujeme proti mechu a plevelům. Odkvetlé trvalky odstřihujeme těsně nad zemí a naposledy seřízneme bylinky. Pečlivě plejeme záhony, aby se plevel nemohl vysemenit a nedělal nám na jaře starosti. Čeká nás práce se sklizní jablek, hrušek, vinných hroznů a zahradních ostružin. Pomalu můžeme začít se zazimováním kbelíkových rostlin a letněné pokojové květiny vracíme zpět do bytu.

Vinobraní a posvícení
K ukončení sklizně úrody se odpradávna vztahovaly lidové zvyky a tradice - vinobraní a posvícení. Vinohradníci a vinaři slaví v prvních dvou třetinách září, kdy je ještě vesměs příjemné počasí. Posvícení v Čechách a hody na Moravě náleží období, kdy už je nový mák do buchet, zásoba čerstvé mouky a vajec, zralé švestky na povidla a vykrmené husy na pekáč. Dříve trvalo od neděle do čtvrtka a na stole bylo maso, drůbež, koláče, hnětýnky. Jedlo se, pilo, hodovalo, tančilo a zpívalo.

V lese, na polích a zahradách
*Podzim začíná v době podzimní rovnodennosti, kdy jsou opět světlo a tma v rovnováze, letos 23. září. Potom už přibývá stále více tmy.
* V poslední zářijové dekádě přichází babí léto, čas suchého, slunného a přes den velmi teplého počasí. Noci už ale bývají poměrně chladné a k ránu se vytvářejí mlhy. Podle klimatologů se babí léto vyskytuje většinou od 21. 9. do 2. 10.
* V přírodě všechno dozrává, sklízí se plody, které se vyvíjely od jara. Zvířata shromažďují zásoby na zimu. Rostliny rozsévají svá semena, která budou čekat na příští jaro.
* Rozkvétají poslední podzimní rostliny - ocúny, podzimní šafrány, některé druhy hvězdnic a kopretin, zlatobýly, pelyňky, vratiče, vřesy...
*Listy některých druhů stromů a keřů se začínají krásně zbarvovat - následkem rozkladu chlorofylu v odumírajících tkáních. Začíná padat první listí (lípa).
*Dozrávají bezinky, padají žaludy, v lese najdeme václavky. *Odlétají vlaštovky a jiřičky, stěhovat se začíná i většina ostatních tažných ptáků (čápi, husy, křepelky, rehkové, kukačky, konipasové, čírky.), přilétá čížek.
*Začíná jelení říje, v polovině září se začínají poprvé ozývat hlasy jelena evropského - nastává čas lásky naší největší spárkaté zvěře.
*V příjemných slunečných dnech babího léta osnuje mladá generace některých pavoučích druhů padáčky z pavučin - dlouhá pavučinná vlákna. Pomocí těchto létajících zařízení unášených vzdušnými proudy potom putuje do nových působišť.
*Lesníci sbírají semeno jedle, douglasky, vejmutovky, dubů, olše, jeřábů a některých keřů, zajišťují sběr kaštanů, žaludů, jeřabin, bezinek a pláňat pro krmení zvěře.
*Myslivci pořádají společné hony na kachny a rybářům začínají podzimní výlovy rybníků.

Veletrhy a výstavy

Zelený svět (3. až 4. 9.) - Zahradnický veletrh, Výstaviště Veletrhy Brno Domov a teplo 2010 (9. až 12. 9.) - 16. výstava bytového vybavení, nábytku a tepla, Výstaviště Lysá nad Labem Kůň 2010 (17. až 19. 9.) - výstava koní a všeho, co k nim patří, Výstaviště Lysá nad Labem For Arch 2010 (21. 9. až 25. 9.) - 21. mezinárodní stavební veletrh, PVA Letňany

Ozve-li se v září hrom, bude v zimě zavát každý strom.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.