Přihlásit

Táhnoucí čápi hodují na podmáčených polích (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

regionu. "Táhnou do svých zimovišť v jižní Africe. Zastavují se tam, kde je dostatek vhodné potravy," vysvětlil ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.
Poznamenal, že čapí hejna obvykle čítají od deseti do padesáti jedinců. "Díky letošnímu deštivému létu, které způsobilo podmáčení polí, se teď lidem naskýtá větší šance vidět čapí hejna při lovu hrabošů polních," doplnil ornitolog. Někteří čápi začínají podle jeho slov táhnout na jih už od konce července. "Pokud po vyvedení mláďat nenajdou v širším okolí hnízda dost potravy, vydávají se na cestu. Uletí obvykle několik desítek kilometrů a zastaví se tam, kde je potrava," příblížil Vermouzek.
Množství čápů na polích pozorovatele překvapuje.
"V úterý jsem jel z Olomouce do Prostějova a u silnice poblíž Olšan, na zoraném poli, stálo asi deset čápů," zmínil se Radek Novotný z Olomouce. I Davidu Spurnému z Prostějova se poštěstilo zahlédnout skupinku těchto velkých opeřenců. "O víkendu jsem se vracel z Určic do Prostějova a na polích po levé straně za zatáčkou jsem si všiml nejméně šesti čápů vzdálených od sebe pár desítek metrů," uvedl. "Bylo jich tam ale nejspíš víc. Nemohl jsem se moc rozhlížet, protože jsem seděl za volantem," podotkl.
Hejno čápů na poli u vesnice prý nikdy neviděl. "Občas člověk zahlédne letící houf nebo jednotlivé ptáky, ale pohled na skupinu čápů lovících u silnice mě v první chvíli zaskočil," přiznal.
Některé čápy je možné v Česku pozorovat i během zimy. "Jde ponejvíce o nemocné kusy, které by cestu do zimovišť nezvládly," konstatoval Zdeněk Vermouzek. Tito ptáci, pokud je mírná zima, nacházejí potravu na polích. Pokud mrzne, vydávají se například k továrnám, které zpracovávají ryby, a krmí se na zbytcích z výroby.
Ve střední Evropě lze v zimě vidět i čápy, kteří sem přilétají ze Skandinávie. Tito ptáci pocházejí z jižní Evropy a na sever kontinentu byli vysazeni v rámci znovuobnovení populací.
"Kvůli místu svého původu nejsou takovíto jedinci zvyklí přetahovat na velké vzdálenosti, proto se s příchodem podzimu přesouvají ze severských zemí třeba právě k nám, kde zimují," nechal se slyšet šéf ornitologické společnosti. Zdůraznil, že je to ukázkový příklad špatné reintrodukce, čili znovuvysazení tohoto vzácného druhu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.