Přihlásit

S dravci se také musí jít na procházku (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Orel mořský, který se jmenuje Mařenka, a sokol stěhovavý až z Rakouska. Tak vypaala expozice sokolníka Milana Valeše z Plzně, který ukazoval dovednosti svých "svěřenců" na výstavě Země živitelka.
"Sokolnictví se věnuji od třinácti let a přivedl mě k tomu dědeček. Nepocházím ale ze sokolnické rodiny. Dědeček totiž miloval přírodu jako celek, až já jsem si pak z té přírody vybral práci s dravci," vzpomíná Valeš na své začátky.
Vystavovaní dravci jsou většinou využíváni k lovu, sokol stěhovavý je nejrychleji pohybující se tvor na zemi. Sokolník však nemá své ptáky jen na lov, ale také na pestré ukázky pro děti i dospělé.
"Orel mořský samozřejmě umí také lovit, ale není v tom tak dobrý jako třeba orel skalní. Marušku proto využíváme na různé přehlídky dravců, které provádíme v sezoně od prvního dubna do konce října, kdy navštěvujeme školy, školky a další organizace pro děti. Maruščiny dovednosti předvádím také v zoologické a botanické zahradě v Plzni," začíná sokolník výčet své práce během roku.
Mimo sezonu ale také dělá různé přednášky pro základní školy a gymnázia. Točí také filmy, které se vysílají nejenom v Česku, ale i v zahraničí. "Právě začátkem října bude jeden z mých filmů vysílán na rakouské televizi," říká Valeš. Jeho filmy však nepojednávají pouze o dravcích, ale také o jiných živočišných druzích; právě jeho poslední film vypráví o životě mořských plodů.
Podle Valeše je právě orel mořský nejvhodnější na všelijaké ukázky a přednášky. Nevadí mu totiž velké množství lidí, což dokazuje i klid orlí slečny Mařenky během výstavy Země živitelka, kdy kolem ní proudí velké množství návštěvníků a hlučí jak dav, tak i okolní stánkaři.
Zní to možná neuvěřitelně, ale také dravci občas potřebují vyvenčit. "Jejich výcvik zabere spoustu času a je i fyzicky náročný. Trénuje se třeba přistávání na ruku a přelety v lese," popisuje jeden ze základů výcviku dravců Milan Valeš.
"Ptáci se potřebují proletět a to znamená, že s ním musím jít stejně jako se psem na procházku. Já během ní například sedm kilometrů nachodím a on mezi tím dvacet nalétá," vysvětluje náročnost své záliby sokolník.
Návštěvníci, kteří zavítají na stánek sokolníka, mohou také zhlédnout, jak život dravců začíná. Na videu, které běží po celou dobu výstavy, je zachyceno klubání z vajíčka, poté krmení mláďat a nakonec život dospělého dravce. Možná právě proto stojí vždy u stánku hodně návštěvníků, ať malých či velkých.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.