Přihlásit

Ocelové broky už se používají, jsou ekologičtější (Jindřichohradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Od 1. ledna 2011 by měla začít platit nová norma v zákonu o myslivosti, která bude zakazovat používat olověné broky k lovu vodního ptactva. To se dotkne také myslivců v jindřichohradeckém regionu.
"V zákoně o myslivosti už tento bod byl zanesen, počítalo se s tím, že bude platit několik let po vstupu do Evropské unie. Ocelové broky používáme už na střelnicích, protože jsou ekologičtější. Je to zkrátka norma, na kterou si bude muset každý zvyknout," informoval jednatel Okresního mysliveckého spolku v Jindřichově Hradci Pavel Průša.
Tuzemští i zahraniční výrobci podle Českomoravské myslivecké jednoty ocelové broky vyrábí a před jejich prodejem v České republice je musí předložit k ověření Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva. Povinné přezkušování brokových zbraní pro použití ocelových broků by však musela stanovit vyhláška Ministerstva vnitra nebo orgány Policie ČR výzvami k předložení doručenými držitelům zbraní.
"Ocelové broky už se běžně používají například ve Skandinávii, jsou tvrdší a starší typy zbraní mohou jejich používáním více trpět. Mají také menší energii při dopadu a menší ranivost," vysvětlil dále Pavel

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.